Έως τα τέλη του 2017, παρέτεινε την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο των μηνιαίων αγορών. Αυτό αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίσιμη τελευταία συνεδρίασή της για φέτος.

Οι αγορές θα συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα έως το τέλος Μαρτίου, όμως για τους υπόλοιπους εννέα μήνες θα περιοριστούν στα 60 δισεκ. ευρώ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει  χρονικό «παράθυρο» περίπου ενός έτους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Ευρωτράπεζα πάντως έχει αποσαφηνίσει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων δεν προϋποθέτει απλώς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και «καθαρότητα» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρεται από τα βραχυχρόνια μέτρα που συμφώνησε τη Δευτέρα το Eurogroup.

Ωστόσο, σε ένα σινιάλο προς τις αγορές που ανησυχούν για αναστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ τονίζει ότι διατηρεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης ή και ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του 2017, σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτό απαιτείται για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση ορισμένων κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Οι αλλαγές, που θα ανακοινωθούν κατά τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στις 15.30, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες λόγω του πολύ μικρού αριθμού διαθέσιμων γερμανικών τίτλων.

Και τα τρία βασικά επιτόκια έμειναν αμετάβλητα.
 

Facebook Comments