«Τα μέτρα για το χρέος είναι το πρώτο κομμάτι του πάζλ και το μόνο που έχει συμφωνηθεί 100%, δημιούργησαν τον καθαρό διάδρομο για προσέλκυση επενδύσεων», είπε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για το 2ο κομμάτι δηλαδή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης – «Είμαστε σχεδόν στο τέλος, αλλά τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο είναι όλα ανοιχτά για τα πλεονάσματα 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση, δεν έχει “κλειδώσει τίποτα“.

Πάντως ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.

Επανέλαβε την “συμβιβαστική” πρόταση της Αθήνας για πλεονάσματα 2,5% και το επιπλέον 1% να πάει σε ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φόρων ή των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ Τσακαλώτος εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2017 είναι πια μηδαμινό, περίπου στα 20 εκατ. ευρώ και διαφωνία υπάρχει για το δημοσιονομικό κενό του 2018. Με την Κομισιόν η διαφορά είναι 100-150 εκατ. ευρώ και με το ΔΝΤ 200-250 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο υπουργός εκτιμά ότι η πολιτική συμφωνία δεν θα “κολλήσει” σε αυτό το ζήτημα

Αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά, καθώς η Αθήνα επιμένει σε επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων και χρήση ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Κόκκινη γραμμή πάντως για την κυβέρνηση – είπε ο κ Τσακαλώτος – είναι η ψήφιση μέτρων τώρα για το 2019 και 2020, σημειώνοντας «δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».

Facebook Comments