Σοκ στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα προκαλεί η είδηση του θανάτου του διάσημου τραγουδιστή του συγκροτήματος των Wham, Τζορτζ Μάικλ.

Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, που ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος των Wham και στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα, απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του, ανήμερα των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Οι συνθήκες θανάτου του καλλιτέχνη παραμένουν αδιευκρίνιστες, ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχει κάτι ύποπτο γύρω από αυτόν. H εκπροσωπός του δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μάικλ δεν έπασχε από κάποια ασθένεια, ενώ με νεότερη της δήλωση απέδωσε τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η εκπρόσωπός του αναφέρoνται τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι ο λατρεμένος μας γιός, αδερφός και φίλος, Τζορτζ Μάικλ, απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Η οικογένεια θα επιθυμούσε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σε αυτή τη δύσκολη και συναισθηματική στιγμή. Δεν θα υπάρξει προς το παρόν κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Ο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο, στις 25 Ιουνίου 1963. Πατέρας του ήταν ένας Κύπριος εστιάτορας, ο οποίος είχε πάει στη Βρετανία τη δεκαετία του ’50 και μητέρα του μία Αγγλίδα χορεύτρια.

Η παιδική του ηλικία είχε αρκετές δύσκολες στιγμές. Είχε μιλήσει για το γεγονός ότι οι γονείς του δούλευαν ασταμάτητα, για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, γεγονός το οποίο άφηνε περιθώριο για λίγες στιγμές τρυφερότητας. «Ποτέ δεν με παίνεψαν, δεν με κράτησαν», είχε πει, όπως θυμίζει το BBC στο αφιέρωμα που έκανε μετά από τον θάνατό του.

Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χέρτφορνσταϊρ, στην εφηβεία του και γνώρισε τον Αντριου Ρίντγκλεϊ στο σχολείο. Οι δυο τους ανακάλυψαν ότι είχαν ένα κοινό ενδιαφέρον, τη μουσική, και μαζί με άλλους φίλους δημιούργησαν μία μπάντα.

Το 1981, οι δυο τους έφτιαξαν τους Wham! και μπορεί το πρώτο τους άλμπουμ να πέρασε… απαρατήρητο, αλλά με το δεύτερο άρχισαν να γίνονται γνωστοί και κατέκτησαν την ποπ σκηνή. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986 και ο Τζορτζ Μάικλ ξεκίνησε σόλο καριέρα, ενώ την ίδια εποχή άρχισε να έχει αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητά του και συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν bisexual, αλλά ομοφυλόφιλος.

Το πρώτο σόλο άλμπουμ του, το Faith, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1987 και εκτοξεύθηκε στην κορυφή των τσαρτ σε Βρετανία και ΗΠΑ, πουλώντας πάνω από 25 εκατ. αντίτυπα, ενώ του χάρισε και ένα Grammy το 1989. Το πρώτο single του άλμπουμ, το «I want your sex» προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνούνταν να το παίξουν, ενώ άλλοι έπαιζαν μία διαφορετική εκδοχή του, αντικαθιστώντας την λέξη «σεξ» με την «αγάπη». Παρόλα αυτά, το τραγούδι βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτ.

Συνολικά πούλησε στην καριέρα του πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ενώ το πρώτο σόλο άλμπουμ του, με τίτλο Faith, κυκλοφόρησε το 1987 και ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια πωλήσεις διεθνώς.

Τα singles του κατάφεραν να φτάσουν  7 φορές στην κορυφή των βρετανικών τσάρτς και 8 φορές στο αμερικάνικο Billboard Hot 100. Το περιοδικό Billboard μάλιστα τον κατέταξε στην 40η θέση του πιο επιτυχημένου καλλιτέχνη όλων των εποχών για το Billboard Hot 100.

Ο Τζορτζ Μάικλ κέρδισε αμέτρητα βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων 3 Brit Awards, 4 MTV Video Music Award, 4 Ivor Novello Award, 3 American Music Award και 2 Grammy Award, ενώ είχε προταθεί συνολικά για 8.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε, «Yog» (Yours Only George – Μόνο δικός σας Τζορτζ), το έτερό του ήμισυ στους Wham!, ο Άντριου Ρίντγκελέι, έγραψε πως είναι «συντετριμμένος» από τον θάνατό του.

Μέσα στο 2016 πέθαναν ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Πρινς, ο Λέοναρντ Κοέν, μόνο από το χώρο της μουσικής και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν την σχετική αναφορά, αποχαιρετώντας τον Τζορτζ Μάικλ.

«2016 – απώλεια ακόμια μιας ταλαντούχας ψυχής. Όλη μας την αγάπη και την συμπάθεια στον Τζορτζ Μάικλ», έγραψε το συγκρότημα Duran Duran, οι μεγάλοι «αντίπαλοι» των Wham! την δεκαετία του 1980.

«Ω Θεέ μου, όχι… Σ’αγαπώ Τζορτζ… Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο ποπ σταρ Ρόμπι Γουίλιαμς και ο Μπράιαν Άνταμς τουίταρε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τόσο υπέροχος τραγουδιστής και αξιαγάπητος άνθρωπος, πάρα πολύ νέος για να μας αφήσει».

Η ΛαΤόγια Τζάκσον έγραψε επίσης: «Έδωσες στον κόσμο ένα καταπληκτικό δώρο! Τι ταλέντο! Τι απώλεια»!

Facebook Comments