Αγώνα για να μειώσει τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων λιτότητας (μείωση αφορολογήτου, περικοπές συντάξεων κλπ) που ζητούν οι δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η β΄ αξιολόγηση δίνει πλέον η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει από αύριο σε Παρίσι και Βρυξέλλες, για να ζητήσει στήριξη από Γαλλία και Κομισιόν, τους «μεγάλους συμμάχους» που έχει αυτήν τη στιγμή η Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όμως, είναι σίγουρο πως και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, αλλά και ο Επίτροπος Μοσχοβισί, θα του ζητήσουν να συντομεύει αφού, αν χαθεί ο Φεβρουάριος και η εκκρεμότητα παραμένει, από Μάρτιο και μετά η Αθήνα θα βρίσκει πλέον μονίμως «κλειστές πόρτες» στην Ευρώπη.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης είναι και η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο EuroWorking Group, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση στην επανέναρξη των συζητήσεων, σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως βολεύει τους δανειστές οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα κοινή γραμμή στο μείζον ζήτημα των μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά το 2018.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επισημάνσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι από τη στιγμή που η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται προϋπόθεση για τη συνέχισή του, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες το κλίμα στη διαπραγμάτευση έχει βαρύνει και από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους πιστωτές, εξέλιξη που «κλόνισε» την εμπιστοσύνη Ελλάδος-δανειστών.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του- μετά την επεξηγηματική επιστολή Τσακαλώτου για το μέρισμα- φέρεται αποφασισμένο να πάρει πρωτοβουλίες ικανές να «ξεκολλήσουν» τη διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί τους θεσμούς που ζητούν δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2018 – 2020. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία – σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) – ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων (σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020), το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν από 4 χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και άνω.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Αν δεν βρεθεί… άκρη εντός του Ιανουαρίου, τότε οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στο τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 20 του μήνα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Euro Working Group (ΕwG) της Πέμπτης, αναμένεται να περιοριστεί σε μια καταγραφή της διαμορφωθείσας κατάστασης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το «λογαριασμό» που ετοιμάζουν να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές για την επανέναρξη των συζητήσεων.

Αντίθετα, εκτός απροόπτου, οι τεχνοκράτες των υπουργών Οικονομικών θα ανακοινώσουν το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους.

Στην ίδια συνεδρίαση θα φανεί αν έχει μεταβληθεί η αρνητική στάση της Γερμανίας, μετά την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει.

Οι θεσμοί πάντως, κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Aκολουθούν το ομόλογο «Σαμαρά», που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ. Πριν από τον Απρίλιο η Αθήνα έχει να πληρώσει στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Facebook Comments