Στο ερώτημα αν η κρίση στην ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει, η GS σημειώνει πως η αν και η ίδια δεν το πιστεύει, ωστόσο αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό το σενάριο να υλοποιηθεί.

Πρώτον, όπως επισημαίνει, η συνεχιζόμενη οικονομική απόκλιση προκαλεί μια επανεξισορρόπηση της ευρωζώνης. Αν και προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1½% το 2017, οι οικονομικές προοπτικές διαφέρουν αισθητά μεταξύ των κρατών μελών.

Ειδικότερα, η παραδοσιακή διαφοροποίηση μεταξύ του πυρήνα της ευρωζώνης και της περιφέρειας είναι τώρα λιγότερο ξεκάθαρη από την διάκριση μεταξύ τον γρήγορων και των αργών μεταρρυθμιστών. Οι γρήγοροι μεταρρυθμιστές (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας) έχουν εφαρμόσει με επιτυχία μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δρέπουν τα οφέλη μέσω της ισχυρής αύξησης της απασχόλησης.

Αντίθετα, οι “αργοί” μεταρρυθμιστές (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας) έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να μεταρρυθμίσουν επαρκώς τις οικονομίες τους, και έτσι συνεχίζουν να παλεύουν με πεισματικά υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Δεύτερον, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο το 2017 με τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και (ενδεχομένως) Ιταλία. Η βασική εκτίμηση της GS παραμένει ότι οι λαϊκιστές θα ηττηθούν.

Τρίτον, η Ευρώπη θα μπορούσε να επανεμφανιστεί ως πηγή του πολιτικού κινδύνου, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και το status quo απειλείται από μια σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις εκτιμά ότι στην Ολλανδία, ο νυν Πρωθυπουργός Mark Rutte θα  νικήσει το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders. Η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου θα χάσει από τον Francois Fillon στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Παράλληλα, η GS “βλέπει” επίσης έναν ανανεωμένο “μεγάλο συνασπισμό” με την Άγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο της Γερμανίας.

Όπως τονίζει, τα αποτελέσματα έκπληξη του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου και η εκλογή του Trump, όμως, είναι μια υπενθύμιση ότι η αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα γεγονότα θα παραμείνει υψηλά.

Αυτές οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν νέες μεγάλες προκλήσεις για τη ευρωζώνη το 2017. Έτσι, η GS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ομόλογα της περιφέρειας μέσω του προγράμματος QE, με το tapering να ξεκινά και να διατηρείται σε όλη τη διάρκεια του 2018, με το τέλος του QE να έρχεται στην λήξη του επόμενου έτους.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments