Ποτάμια και μυστικά μονοπάτια, φαράγγια και καταρράκτες σε υψόμετρο 1.030 μέτρων. Εκεί μέσα στην απόλυτη σιγή βρίσκεται το χωριό της Φθιώτιδας η Παύλιανη που αποτελείται από δύο συνοικίες, την Κάτω και την Άνω με 500 μόνιμους κατοίκους. Τον χειμώνα  ντύνεται στα λευκά για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της, την άνοιξη και το καλοκαίρι κυριαρχεί το πράσινο, ενώ το φθινόπωρο γεμίζει πάχνη και κόκκινα φύλλα. Είναι ένας προορισμός για χαλάρωση, καλό φαγητό και περίπατο στο βουνό των λουλουδιών.

Τι να δείτε/τι να κάνετε

  • Αρχαίος ναός. Κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο Ναό, που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή. Πρόκειται για τον τόπο, όπου λυτρώθηκε ο Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος με την επέμβαση του Δία.  
  • Εθνικός Δρυμός Οίτης: Η Οίτη, γνωστή ως το βουνό των λουλουδιών και του μυθικού ήρωα Ηρακλή, είναι ένα βουνό μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με εκτεταμένα ελατοδάση, σπάνια αλλά και εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και πολλά νερά, που κατεβαίνουν τις περισσότερες φορές απότομα, μέσα από απόκρημνα και πανέμορφα φαράγγια. Εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένο το 1/5 της χλωρίδας της Ελλάδας. Για να ξεκινήσετε τη διαδρομή οι χωματόδρομοι ξεκινούν απο την ‘Ανω Παύλιανη. Την άνοιξη θα θαυμάσετε αγριοκυκλάμηνα βιόλες και νάρκισσους ενώ το καλοκαιρί θα δείτε τον σπάνιο κόκκινο κρίνο που φυτρώνει. Ο Εθνικός Δρυμός Οίτης έχει και εντυπωσιακά φαράγγια που έχουν δημιουργηθεί μέσα στους αιώνες από τα ερμητικά νερά που προσπαθούν να φτάσουν στην πεδιάδα. Αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις κατάβασης φαραγγιών. Υπάρχουν τουλάχιστον 11 φαράγγια εξαιρετικής ποιότητας για canyoning και απαιτείται πάντα ειδικός εξοπλισμός.
  • Υδροκινούμενο βιοτεχνικό πάρκο. Αποτελείται από τρία πέτρινα κτίσματα με κεραμοσκεπή, το Νεροπρίονο, το Μαντάνι και τον Νερόμυλο, τα οποία στεγάζουν χώρους παραδοσιακών τεχνών, εκμεταλλευόμενα τα άφθονα ρέοντα νερά στα παρακείμενα κανάλια όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Ορειβατικά μονοπάτια “Εφιάλτη”.Η περιοχή κατά τη διάρκεια της Κατοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ανταρτών με τις απανωτές ανατινάξεις των γεφυρών, εκτός της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και την υποχρέωση της φύλαξης μέχρι και τα τελευταία χρόνια με στρατιωτική φρουρά. Τα στρατιωτικά φυλάκια υπάρχουν και σήμερα. Το Φαράγγι του Ασωπού είναι γνωστό και ως πέρασμα του Εφιάλτη, αφού απ αυτή την περιοχή ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στις Θερμοπύλες.
  • Εκδρομή με snowmobile με προορισμό την κορυφή Πυργάκι. Κατά τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να νοικιάσετε ένα snowmobile και να κάνετε μια εκδρομή για να θαυμάσετε από τα 1.600μ τη Στερεά Ελλάδα. Παρνασσό, Οθρύς, Βαρδουσία, Βελούχι μέχρι και Γεράνια όρη θα τα δείτε με μια ματιά σε μια πανοραμική θέα. Snowmobile: 2 άτομα 25 ευρώ/20 λεπτά και 60ευρώ για μια ώρα διαδρομής. Μπορείτε να βρείτε εκεί ερπυστριοφόρο στο οποίο επιβαίνουν μέχρι και 7 άτομα. Η επιστροφή γίνεται με σκί ή snowboard σε μία πίστα για αρχάριους. Τιμή 150 ευρώ τα 7 άτομα με ενοικίαση εξοπλισμού σκί. (τηλ.22650 62496, www.katafygio-oiti.gr)
  • Βόλτα στο μονοπάτι του Ηρακλή. Από την Παύλιανη θα κατευθυνθείτε στους χωματόδρομους που ανεβαίνουν στο βουνό. Κάντε μια στάση στη ‘καταβόθρα” μια βραώσης κορυφή στα 1775μ.  Ένα σημείο, όπου τα γάργαρα νερά χάνονται κάτω από τον βράχο για να βγουν αργότερα στην απόκρημνη χαράδρα του Γοργοποτάμου με τους καταρράκτες. Από τις Καταβόθρες η θέα προς τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα είναι καταπληκτική.
  • Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 19ου αιώνα με τις παλαιές εικόνες που δεσπόζει στο χωριό.

Στην είσοδο της Παύλιανης υπάρχει μνημείο, αφιερωμένο στους πεσόντες της «Μάχης της Παύλιανης», που έγινε την 3η Ιουνίου 1943.

Τρεις νόστιμες διευθύνσεις

  • Ξύλο και Παράδοση. Ένα υπέροχο πέτρινο σπιτάκι με θέα στο Μαλιακό κόλπο. Ήταν ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι ξύλου του Νίκου, όπου η γυναίκα του το μετέτρεψε σε ταβέρνα. Η κουζίνα ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Μετά τον περίπατο σας είναι ιδανικό μέρος για τσίπουρο, πέστροφα καπνιστή και προβατίνα σιγοψημένη. (τηλ.22310 82965, Κάτω Παύλιανη)
  • Λίτσα. Εξαιρετικό σπιτικό φαγητό με σούπες, μαγειρευτά και χειροποίητες πίτες. Δοκιμάστε τα μπιφτέκια της Λίτσας και αν θέλετε σούπα μην παραλείψετε την κρεατόσουπα της. Λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα και καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση γιατί μπορεί να μην βρείτε τραπέζι. (τηλ.22310 83039, ‘Άνω Πάυλιανη)
  • Ξενώνας της Κατερίνας. Ένα υπέροχο μικρό ταβερνάκι με παραδοσιακές γεύσεις όπου η Έφη και η Λένα σερβίρουν κόκορα κρασάτο, αγριογούρουνο και υπέροχες σπιτικές πίτες. Εμείς δοκιμάσαμε ένα από τα υπέροχα λικέρ τους με γεύση κράνο και μύρτιλο και αγοράσαμε και ένα μπουκαλάκι για το σπίτι. (τηλ.22310 83009, Άνω Παύλιανη)

Διαμονή

Vasilikia Mountain Farm. Ένα φοβερό αγρόκτημα που περιβάλλεται από καρυδιές, βελανιδιές και ιτιές. Διαθέτει κομψές ξύλινες κατοικίες με διακόσμηση εξοχικού στιλ και θα σας πάει ένα ταξίδι σε κάποια εξοχική κατοικία της Αγγλίας ή μέχρι τις Άλπεις. Στα 20 μέτρα ύψος και χτισμένο πάνω σε κορμούς δέντρων βρίσκεται το παρατηρητήριο και προσφέρει μια θέα 360* στα γύρω βουνά και τη θάλασσα. Το δυναμωτικό πρωινό είναι από ντόπια προϊόντα. Η διαμονή εδώ θα σας μείνει αξέχαστη. (τηλ.22310 82992, www.vasilikia.gr)

 

 

 

 

Απέχει 2 ώρες από την Αθήνα και τρεισήμισι από την Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να το συνδυάσετε με σκί καθώς βρίσκεται 1 ώρα μόλις από το Xιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Facebook Comments