Η Γερμανία μπορεί να ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν ανακοινωθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, έθεσε όμως ως βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στι ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό επισημαίνει σε σημερινό της note η Citigroup.

Οπως επισημαίνει ο Rehberg του δήλωσε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag ψήφισε για να στηρίξει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και υποστήριξε ότι διαφορετικά η Bundestag θα πρέπει να ψηφίσει για ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Σόιμπλε είχε την περασμένη εβδομάδα προτείνει ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία αναμένει το ΔΝΤ να παραμείνει. Παράλληλα, ο EFSF και ο ESM θα λάβουν μια τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν “παγώσει” στις 20 και τις 23 Ιανουαρίου, αντίστοιχα, επισημαίνει η Citi.

Όπως προσθέτει, το EWG την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά, και ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με αυτό το μέτωπο με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απαιτείται περισσότερη πρόοδος από την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την ενέργεια.

Αντίθετα, σχολιάζει η Citi, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς την νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας μετά το 2018.

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν πολιτικά στις 5 Δεκεμβρίου προχωρούν, αν και θα καταλήξουν σε ελάχιστη μείωση του λόγου του χρέους μέχρι το 2060 (και μια μικρή αύξηση στην επόμενη δεκαετία). Θα μειώσουν επίσης τις πληρωμές τόκων κατά 200 εκατ. ευρώ το 2017.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2016, εξακολουθεί να φαίνεται πολύ, πολύ μακριά ακόμη.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments