Για τον κίνδυνο της «μεταρρυθμιστικής επιβράδυνσης» προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τον ρυθμό εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» έσπευσε να συμπληρώσει, παράλληλα.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα είναι φιλικότερες προς την ανάπτυξη, και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη» επεσήμανε, στο ίδιο πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένοντας περαιτέρω επιτάχυνση της ανάκαμψης στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η αισιόδοξη εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη εδράζεται τόσο στις «πολύ ευνοϊκές» χρηματοδοτικές συνθήκες, όσο και στη βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας. «Υπάρχουν ενδείξεις ισχυροποίησης της ανάκαμψης» επανέλαβε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα του Δεκεμβρίου, κατέστησε σαφές πως «έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος» και διευκρίνισε πως υπάρχει «η αίσθηση της ικανοποίησης».

Ειδικά για το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε ότι «εάν κριθεί αναγκαίο, θα αναβαθμίσουμε και θα τροποποιήσουμε τη στρατηγική της πολιτικής μας» και υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου ελήφθη ομόφωνα.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, απέδωσε την πρόσφατη βελτίωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου και εκτίμησε ότι οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

 

Facebook Comments