Η προεδρία Trump και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο εκτόξευσε πριν από ένα μήνα το δολάριο με τις χρηματιστηριακές να σημειώνουν άνοδο καθώς στοιχημάτιζαν πως ξεκινάει μια εποχή χαμηλότερων φόρων, με πιο χαλαρούς κανονισμούς και περισσότερες κρατικές δαπάνες.

Αλλά, καθώς τα ερωτήματα αυξάνονται για το “πώς” και το “εάν” η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μια τέτοια φιλόδοξη ατζέντα, τη στιγμή που ο ίδιος ο Trump στέλνει ανάμεικτα μηνύματα, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν ο νέος πρόεδρος θα καταλήξει να αποτελέσει έναν game changer για την οικονομία και τις αγορές.

Στις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκαναν πάρτι, με τον S&P 500 να ενισχύεται 6% μετά από αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Οι αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο και πλέον ετών, λόγω των φόβων για αύξηση του πληθωρισμού από τις πολιτικές Trump. Το δολάριο χτύπησε υψηλά 14 ετών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, λόγω των εκτιμήσεων ότι ο Trump θα υιοθετήσει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια, ενώ ο χρυσός, ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι επενδυτές προσγειώνονται στην πραγματικότητα

Οι επενδυτές όμως πλέον γίνονται πιο… ρεαλιστικοί και προσγειώνουν τις προσδοκίες τους, παρασύροντας χαμηλότερα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

“Τώρα που ήρθε η ώρα της ορκωμοσίας και της πραγματικότητας, οι επενδυτές αναρωτιούνται τι τελικά μπορεί να συμβεί”, όπως σημειώνει στο Reuters ο επικεφαλής επενδύσεων της BMO Private Bank, Jack Ablin. Όπως εκτιμά, ο δείκτης S&P 500 είναι περίπου 20% υπερτιμημένος.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών και του δολαρίου είναι πλέον “τεντωμένες”, σύμφωνα με τους αναλυτές, και ορισμένοι επενδυτές μείωσαν τα bullish στοιχήματά τους, ενώ έχουν πλέον συσσωρευτεί ξανά στα ομόλογα και το χρυσό, καθώς αμφιβάλλουν αν πολλές από τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης του Trump θα εφαρμοστούν.

“Κάναμε τροποποιήσεις στα χαρτοφυλάκιά μας με βάση τις πιθανές αλλαγές στα θεμελιώδη από τις πολιτικές Trump αναλύοντας τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό”, όπως σημειώνει στο Reuters ο Amit Chopra, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Western Asset. Όπως επισημαίνει, βλέπει “αξία” στα κρατικά ομόλογα μετά το ισχυρό sell-off.

“Ο Trump έχει αρχίσει να ανοίγει την ατζέντα του για το εμπόριο και τον προστατευτισμό και η στάση του θα είναι πάντα ένας παράγοντας-κλειδί για την αγορά. Αλλά μέχρι να έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τον χρυσό”, όπως σημειώνει η Societe Generale.

Οι επενδυτές είναι όλο και πιο έντονα σκεπτικοί σχετικά με τα σχέδια του Trump για την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και για το αν τελικά θα τηρήσει όλα αυτά που είχε υποσχεθεί, όπως σημειώνει η Citigroup. Τις πρώτες εβδομάδες του 2017, ο δείκτης της επενδυτικής ψυχολογίας έχει μειωθεί και έχει “γυρίσει” από bullish σε neutral έδαφος. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δείκτης S&P 500 είναι πιθανό να υποχωρήσει στις 2.200 μονάδες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. “Το πιθανότερο είναι πως μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας λόγω Trump έχει ξεθωριάσει”, όπως επισημαίνει η Citi.

“Πάγωσαν” τα trades του Trump

Τα πολύτιμα μέταλλα είδαν τις μεγαλύτερες εισροές σε διάστημα πέντε μηνών και τα ομόλογα σημείωσαν κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν το hedging έναντι των trades του Trump, τα οποία ποντάρουν στην ισχυρότερη ανάπτυξη και την άνοδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, την τελευταία εβδομάδα τα πολύτιμα μέταλλα είδαν την πρώτη εβδομάδα εισροών μέσα σε 10 εβδομάδες, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος σημείωσε τις πρώτες του εκροές τους τελευταίους τέσσερις μήνες και τα κρατικά ομόλογα έσπασαν το σερί απωλειών που σημείωναν επί πέντε εβδομάδες.

Η διάθεση για ρίσκο, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει εντελώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι μετοχές αλλά και τα assets των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν μέτρια κέρδη, ενώ τα assets που συνδέονται με τον πληθωρισμό σημείωσαν ώθηση επίσης.

“Οι τοποθετήσεις, η κερδοφορία και η πολιτική μάς κάνουν να επιμένουμε στη στάση μας για το trade του Ίκαρου. Ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε αναταραχή το διάστημα Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου θα ακολουθηθεί από έναν τελευταίο γύρο βουτιάς ύψους 10% στις μετοχές και τα εμπορεύματα στο α εξάμηνο, πριν κινηθούν και πάλι υψηλότερα”, σημειώνει η BofA.

Περιμένοντας τις λεπτομέρειες…

Η δυσκολία του Dow Jones να κινηθεί πάνω από το “ορόσημο” των 20.000 μονάδων και η υποχώρηση του δολαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλούν την απογοήτευση των επενδυτών για την έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις δαπάνες υποδομής και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος από τον Trump. Μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω -και ίσως και χειροπιαστές- λεπτομέρειες για την πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου, οι επενδυτές προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής.

“Η αγορά έχει προεξοφλήσει μια πολύ καλή είδηση. Τώρα υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο Trump δεν μπορεί να περάσει ολόκληρη την ατζέντα του”, σημειώνει η Pioneer Investments.

Τα πρόσφατα σχόλια του Trump έχουν μάλιστα “τρομάξει” αρκετούς επενδυτές, καθώς αντικρούουν αυτά που ο ίδιος δήλωνε νωρίτερα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το επικριτικό του σχόλιο για το ισχυρό δολάριο. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη WSJ, “το ισχυρό δολάριο μας σκοτώνει”, στέλνοντας το αμερικάνικο νόμισμα σε χαμηλά έξι εβδομάδων.

“Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι σύμφωνα με τους fund managers είναι ο εμπορικός πόλεμος/προστατευτισμός, η λάθος πολιτική των ΗΠΑ και η Κίνα”, όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της BofA, Michael Hartnett.

H… χαρά των τραπεζιτών

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες συμβούλεψαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη να σκεφτούν θετικά σε ό,τι αφορά την προεδρία Trump, γιατί αποτελεί καλό νέο για τον κλάδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, συμβούλεψαν τους επενδυτές και τους “αντιπάλους” τους να επικεντρωθούν λιγότερο στη ρητορική του Trump κατά της παγκοσμιοποίησης και περισσότερο στις επιλογές του υπουργικού του συμβουλίου, που αποτελείται από βετεράνους της Wall Street και επικεφαλής επιχειρήσεων.

Πολλοί Ευρωπαίοι τραπεζίτες “φοβούνται” τον Trump, ο οποίος έχει απειλήσει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Jose Viñals, πρόεδρος της Standard Chartered Bank και πρώην υποδιοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, είπε ότι υπάρχει πολλή ανησυχία για το αν η ρητορική της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού προέδρου θα μεταφραστεί σε πολιτικές του στην πράξη.

Αλλά η Mary Callahan Erodes, επικεφαλής asset management της JP Morgan, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη νέα κυβέρνηση του Λευκού Οίκου. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είπε ότι οι υπουργοί του Trump, συμπεριλαμβανομένων των πρώην τραπεζιτών της Goldman Sachs, Steven Mnuchin και Gary Cohn, θα ωθήσουν μια φιλοεπιχειρηματική ατζέντα που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς τραπεζίτες, οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα πρέπει να δουν θετικά έναν ηγέτη στο Λευκό Οίκο ο οποίος έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην ανάληψη κινδύνου των τραπεζών, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έτσι, κάποιοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες μοιράστηκαν αυτή την αισιοδοξία, λέγοντας ότι ο Trump αποτελεί καλά νέα για τις τράπεζες.
“Θέλει οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και νομίζω ότι αυτός είναι ένας αναπόσπαστος συνδυασμός. Δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρές οικονομίες μακροπρόθεσμα χωρίς ισχυρές τράπεζες, και αντίστροφα”, δήλωσε ο Antonio Horta-Osorio, επικεφαλής της Lloyds. “Οι τράπεζες είναι για τις οικονομίες όπως το αίμα είναι για το σώμα και, ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό”.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments