Η επιχειρηματική πρακτική την οποία ο Trump θα επιχειρήσει να “σπάσει”
Οι επιχειρήσεις συνηθίζουν να δανείζονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, να προσλάβουν προσωπικό
Οι επιχειρήσεις συνηθίζουν να δανείζονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, να προσλάβουν προσωπικό
Οι επιχειρήσεις συνηθίζουν να δανείζονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν ή να εξαγοράσουν μια άλλη εταιρία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει κατά τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια με το φαινόμενο να έχει ενταθεί από την έναρξη του πρώτου QE της Fed, μέχρι και σήμερα.
Η εποχή των χαμηλών επιτοκίων οδήγησε τις αμερικανικές εταιρίες σε νέες διαδρομές για να απολαύσουν κέρδη. Οι εταιρίες αντί να καταστρώνουν σχέδια επενδύσεων, δανείζονταν χρήματα και αγόραζαν ίδιες μετοχές. Και όσο οι μετοχές ανεβαίνουν, τα κέρδη για τις εταιρίες αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ τα στελέχη της εταιρίας αποκομίζουν μεγαλύτερα και γρηγορότερα κέρδη, από το να αναλάβουν το ρίσκο μιας νέας επένδυσης.
Οι εταιρίες που προχωρούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών, βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν, ενώ παράλληλα, οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, στο οποίο συγκρίνονται οι μετοχές εταιριών που έχουν προγράμματα επαναγορών και εταιριών στον κλάδο των υποδομών.
Την παραπάνω πρακτική, ο Donald Trump έχει υποσχεθεί ότι θα την ανατρέψει και θα σπάσει αυτό το σύνδεσμο με τα κεφάλαια να οδηγούνται σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι στη Wall Street.
Facebook Comments