Θέλετε να μάθετε γιατί οι κάτοικοι  (τοπικές κοινωνίες, φορείς, δήμοι, διοικητική περιφέρεια) σε Άνδρο‐Νάξο‐Τήνο‐Πάρο αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες; Δείτε τις πληγές του Φαραώ που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως τις καταγράφουν οι ίδιοι:

  • Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
  • Ακυρώνει τα ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά.
  • Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το διεθνώς αναγνωρισμένο ιδιαίτερο νησιωτικό μας περιβάλλον.
  • Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
  • Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
  • Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης.
  • Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας, εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών μας.
  • Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
  • Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά. Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία‐περιβάλλον‐ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.


Όλα αυτά. Μπορεί να προκαλεί τερατογενέσεις ή και σεισμούς αλλά να μην το έγραψαν για να μην φοβηθεί περισσότερο ο κόσμος. Εγώ θα δεχόμουν το ψήφισμα, αφού αυτό ζητάνε οι τοπικές κοινωνίες, και την επαύριο θα τους έκοβα το ρεύμα για να μην “παραβιάζεται με νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης” και να αναβιώσει η καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική τους παράδοση και πολιτισμός. Γιατί και στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη έχουν καταγεγραμμένη πολιτιστική παράδοση και πολιτισμό αλλά αναπνέουν το ντουμάνι από τους λιγνίτες και τους θερίζει το άσθμα και ο καρκίνος.

Αν η “Δημιουργία, ξανά!” ήταν κυβέρνηση θα ανέθετε σε κάθε νησί να βρει τρόπους ώστε μέσα σε ένα έτος να γίνει ενεργειακά αυτόνομο. Δεν με ενδιαφέρει το πώς. Βρες το εσύ. Όμως, δεν παράγεις ρεύμα; Δεν καταναλώνεις ρεύμα. Θες να μην υποβαθμίζεται το “διεθνώς αναγνωρισμένο περιβάλλον”; Γκαζόλαμπα, σπερματσέτο και μαγείρεμα στη γάστρα με ξύλα. Και μη ρωτάς πού θα φορτίζεις το κινητό. Δεν περιλαμβάνει η πολιτιστική σου παράδοση wi-fi, εντάξει; Να μην σου πω και ακτοπλοΐα με σκούνες. Το να μπαίνει το τέρας-κρουαζιερόπλοιο με τα 11 καταστρώματα στο πρώην ψαρολίμανο, δεν ενοχλεί τα “ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά”, ε; Το να γκαζώνουν στα στενοσόκακα τα 4Χ4 ή τα μηχανάκια χωρίς εξατμίσεις είναι ΟΚ, ε; Πατρίκιοι Παριανοί και πληβείοι Κοζανίτες – και γενικώς πατρίκιοι και πληβείοι δεν νοούνται σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Άντε γιατί το παραξηλώσατε όλοι οι καραγκιόζηδες οικολόγοι των τοπικών κοινωνιών και πολύ αέρα σας έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις. (Που πάει και χαμένος, χωρίς να παράγει τίποτε πέρα από κινητοποιήσεις…)

Facebook Comments