Έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, εγκαλεί η Κομισιόν για «υπερβολικές ανισορροπίες στην οικονομία τους» καλώντας τες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. «Οικονομική ανισορροπία» διαπιστώνει όμως και στη Γερμανία, με τα εμπορικά πλεονάσματα ρεκόρ, καλώντας τη να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομία.

Με την ονομασία «χειμερινή δέσμη», η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει στόχο να παρακινήσει τις χώρες μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτές της ευρωζώνης, να εργασθούν για τη σύγκλιση των οικονομιών τους.

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης, ακολουθεί διάλογος ανάμεσα στην Επιτροπή και τις χώρες, που οφείλουν να παρουσιάσουν τις απαντήσεις τους τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιώντας την ετήσια ανάλυσή της για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα κράτη μέλη της ΕΕ, μαζί με αξιολόγηση των ανισορροπιών που εξακολουθούν να υφίστανται.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν ελεγχόμενες λίγο πολύ οικονομικές ανισορροπίες.

Σε γενικές γραμμές οι αναλύσεις που περιέχονται στις σημερινές ανά χώρα εκθέσεις (σ.σ. για χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε πρόγραμμα, συντάσσονται ειδικές εκθέσεις που δημοσιοποιούνται σε άλλη ημερομηνία) δείχνουν ότι στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ η οικονομική ανάκαμψη συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών ανεργίας, παρότι αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Οι επισκοπήσεις που περιέχουν ορισμένες από τις εκθέσεις δείχνουν ότι τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί, και ότι σημαντικά αποθέματα του ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους έχουν αρχίσει να μειώνονται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι: τα υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό, ενώ τα υψηλά αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μερικά κράτη-μέλη.

Facebook Comments