Χρειαζόμαστε προκαταβολική δέσμευση για μέτρα ελάφρυνσης χρέους και καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ο εκπρόσωπός του, Gerry Rice κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Ουάσιγκτον.

Όπως διευκρίνισε και οι δύο συζητήσεις, θα πρέπει να γίνουν πριν προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους αρκεί μία προκαταβολική δέσμευση. “Χρειαζόμαστε προκαταβολική δέσμευση για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, όμως η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει αργότερα” είπε.

“Πριν δεσμευθούμε για τη συμμετοχή μας, θα χρειαστεί να έχουν γίνει οι συζητήσεις και για τα δύο σκέλη και να έχουν αναληφθεί αξιόπιστες δεσμεύσεις”, δήλωσε ο Gerry σε άλλο σημείο της ενημέρωσης. Ως προς τη σειρά των συζητήσεων αυτών είπε ότι προηγούνται χρονικά οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και έπεται η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι θα χρειαστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, “πριν προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα”.

Παράλληλα, αναφερόμενες στην επικοινωνία που είχε η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin πριν την επίσκεψή της στο Βερολίνο, ο κ. Rice αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των θεμάτων της ευρείας συζήτησης που είχαν, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακόμη γνωστοποίησε, ότι “πολύ πρόσφατα” η κ. Lagarde είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συζήτησαν για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Rice επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, κάτι που χαρακτήρισε “καλό νέο” και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν τη κ. Lagarde να έχει συμφωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από το Ταμείο, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν το ΔΝΤ σκοπεύει να επικαιροποιήσει τις οικονομικές προβλέψεις του για την Ελλάδα πριν τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Facebook Comments