Για «επί της αρχής συμφωνία» στο Eurogroup μίλησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη προσθέτοντας ότι υπήρξε μια πρωτοτυπία: Με το ΔΝΤ είχαμε συνηθίσει μόνο να δίνουμε όχι να παίρνουμε. Τώρα υπάρχει αλλαγή και αυτό είναι επιτυχία.

Όπως είπε η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια σε δυο μέτωπα: να πετύχει τους στόχους του προγράμματος και από την άλλη να ολοκληρώσει χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β΄ αξιολόγηση.

Η δουλειά αποδίδει καρπούς, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι πέρυσι όλοι καταστροφολογούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Αντ’ αυτού όμως ενεργοποιήθηκε δότης και διατέθηκαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπερβαίνουμε το 2% του ΑΕΠ για το 2016 έναντι στόχου 0,5%, ενώ η οικονομία πέρασε σε ανάπτυξη ενώ όλοι προέβλεπαν ύφεση.

Αυτή είναι η βάση που διαμορφώνει τις συνθήκες για να κλείσει με επιτυχία η β’ αξιολόγηση.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στο Eurogroup έγινε μια κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-επικεφαλής θεσμών. Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και επί αυτής θα γίνει η τεχνική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Τι έχουμε στα χέρια μας:

Α) Επιστρέφουν οι θεσμοί.

Β) Η κυβέρνηση διαμόρφωσε τη θέση ότι δεν θα δεχτεί ούτε ένα ευρώ λιτότητα βασιζόμενη στην απόδοση της οικονομίας. Όταν το είπα με είπαν «ψεύτη». Αυτή η θέση όμως έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τους αριθμούς και τις επιδόσεις της οικονομίας. Αυτές οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα υπήρξε μεταστροφή των Θεσμών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης στην αλλαγή του μίγματος πολιτικής.

Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ με την αναγκαιότητα αλλαγής μίγματος θα πω όχι. Αν όμως πας σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις. Εχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετυχαίνουμε έντιμο συμβιβασμό.

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια συμφωνήσαμε να αφήσουμε πίσω τη λιτότητα και να περάσουμε σε πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγής, της εργασίας και του νέου πλούτου.

Facebook Comments