Τη συζήτηση γύρω από το “tapering” της Fed «άναψαν» πάλι χθες δύο αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας το διχασμό στους κόλπους της και μπερδεύοντας τους επενδυτές ως προς τη χρονική οριοθέτηση της μείωσης του QE.

Ειδικότερα, ο Evans, που διαθέτει δικαίωμα ψήφου στη FOMC, ανέφερε ότι είναι πιθανή η μείωση του προγράμματος αγοράς assets αργότερα εντός του έτους ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.Μάλιστα δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη.

Αντίθετα, ο Lockhart αμφισβητεί την έναρξη του “tapering” τον Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000 με 200.000 μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αγορών ομολόγων τον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις του Lockhart, ωστόσο, αν και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σημαντική άνοδο στο δολάριο, δεν πρόσφεραν την αναμενόμενη στήριξη στο νόμισμα. Επίσης, η αμφισημία μεταξύ των αξιωματούχων της Fed οδήγησε σε πτώση των δεικτών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς με τον S&P 500 να κλείνει κάτω από τις 1.700 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, η ισοτιμία USD/JPY υποχώρησε σε χαμηλά 5 εβδομάδων ενόψει της απόφασης της BoJ για τα επιτόκια. Οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούσαν στην Αυστραλία (αύξηση 2,7% στα στεγαστικά δάνεια τον Ιούνιο, πάνω από τις εκτιμήσεις- σε υψηλά 5 μηνών η απόδοση του κατασκευαστικού δείκτη AIG τον Ιούλιο) και στην Νέα Ζηλανδία (άνοδος της ανεργίας το β’ τρίμηνο στο 6,4% έναντι εκτίμησης για 6,3%).

Η σημαντικότερη ανακοίνωση της ημέρας είναι αναμφισβήτητα η τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας που θα συνοδευτεί με τις μελλοντικές προοπτικές της νομισματικής της πολιτικής (forward guidance). Οι προσδοκίες κάνουν λόγο για σημαντική αλλαγή, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τη στερλίνα.

Facebook Comments