Η Φθινοπωρινή Συνεδριακή Ατζέντα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών είναι απίθανο να αναστατώσει πολλούς, αλλά η πρόταση F35 τράβηξε την προσοχή μας, καθώς αφορά την πολιτική του κόμματος σχετικά με την ΕΕ. Αν υποθέσουμε ότι η πρόταση που υπέβαλε η ομοσπονδιακή επιτροπή για την πολιτική του κόμματος θα εγκριθεί από τους συνέδρους του, όπως φαίνεται πιθανό, θα γίνει η επίσημη πολιτική του κόμματος και κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί στο μανιφέστο του για το 2015.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό στην περίπτωση απουσίας της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο στις μετέπειτα συνομιλίες για συνασπισμό είτε με τους Συντηρητικούς, είτε με τους Εργατικούς.

Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά λεπτομερών και συγκεκριμένων σημείων που καλύπτουν τα πάντα, από την ενιαία αγορά μέχρι την CAP και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά δύο από τα προαναφερθέντα σημεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

«Να διασφαλιστεί πως θα έχουμε λόγο για τη ρύθμιση και την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, των αγαθών, του κεφαλαίου, της εργασίας και των υπηρεσιών, της ενιαίας αγοράς για τα κράτη τόσο εντός, όσο κι εκτός Ευρωζώνης στην επόμενη συνθήκη της ΕΕ»

«Να απαιτηθεί πως όταν το ΕU Act γίνει η αφορμή διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για πρώτη φορά, θα πρέπει να διεξαχθεί ένα «Εντός ή Εκτός» δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες σε όλη τη Βρετανία μπορούν να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τη νέα διευθέτηση της Συνθήκης και τη σχέση μας με την ΕΕ στο σύνολό της».

Έχουμε έτσι μια δέσμευση για την άσκηση πιέσεων για τη δημιουργία εγγυήσεων όσον αφορά την ενιαία αγορά στις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις Συνθήκης, οι οποίες είναι από μόνες τους απόδειξη ότι η ΕΕ αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο που απαιτεί διαφορετικούς βαθμούς ολοκλήρωσης και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεκδικήσει τα συμφέροντά του για να σταματήσει την Ευρωζώνη από το να προσδιορίσει τους κανόνες για το σύνολο του μπλοκ (η συμφωνία διπλής πλειοψηφίας για την εποπτεία των τραπεζών θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο σε αυτήν την περίπτωση). Για ένα κόμμα που μέχρι σχετικά πρόσφατα υποστήριζε την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρώ, τα παραπάνω είναι μια σημαντική αλλαγή.

Η δέσμευση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί κάτι λιγότερο από έκπληξη, αφού ο Clegg και οι άλλοι υπαινίσσονται εδώ και καιρό πως η διεξαγωγή ενός Εντός/Εκτός δημοψηφίσματος θα είναι θέμα χρόνου και όχι πιθανοτήτων. Επομένως, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων του συνασπισμού όταν πρόκειται για το δημοψήφισμα είναι, αυτή του χρόνου, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να απορρίπτουν την υπόσχεση των Συντηρητικών περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέχρι το 2017 ως αυθαίρετη. Ωστόσο, οι πιθανότητες να γίνει κάποια αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ με την οποία να γίνει μεταφορά περισσότερων εξουσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια ζωής του επόμενου Κοινοβουλίου είναι πολύ μικρές. Μπορεί να γίνει αλλαγή της Συνθήκης, αλλά πιθανόν θα έχει ως περιεχόμενο μέτρα που αφορούν την Ευρωζώνη (τα οποία εξακολουθούν να μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζοντας την πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, αλλά που δεν θα ενεργοποιήσουν το ΕU Act).

Εν τέλει όμως, αυτό θα αφήσει τους Εργατικούς να είναι το μόνο μεγάλο κόμμα που δεν έχει κάνει κάποια ρητή δέσμευση για τη διεξαγωγή ενός Εντός/Εκτός δημοψηφίσματος σε κάποιο σημείο (αν και ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν υποσχεθεί δημοψήφισμα και πιο πριν και δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους).

Τέλος, είναι επίσης καλό το να βλέπουμε το κόμμα να κάνει ρητή έκκληση για «μέτρα που να επιτρέπουν στα εθνικά κοινοβούλια να συμβάλλουν πιο άμεσα με την ανάπτυξη της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ», ακόμη και αν το έγγραφο πολιτικής σταματά κοντά στην επιλογή «κόκκινη κάρτα» που περιγράφηκε από το Open Europe κι εγκρίθηκε πρόσφατα από τον William Hague.

Facebook Comments