Το Νοέμβριο τοποθετεί την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Προϋπόθεση αποτελεί να δείξουν τα προσωρινά στοιχεία ότι μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη στιγμή ωστόσο που το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς.

Την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014 -αλλά με κριτήρια- εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης όπως επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι βλέπει δύσκολη τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επιθυμούν οι πρατηριούχοι. Ακόμα δήλωσε οτι οι αποδείξεις δεν θα είναι προϋπόθεση για το αφορολόγητο, και πως η κυβέρνηση εξετάζει κάποια άλλα κίνητρα για να ζητουν αποδείξεις οι πολίτες.

Την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ θα περιλαμβάνει στο μεταξύ, το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Από τον ΦΠΑ θα απαλλαγούν και οι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000 – 25.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.

Facebook Comments