Καθοριστική σημασία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαδραματίσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα την περασμένη χρονιά κυμαίνεται μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και υψηλότερο απ ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο Reuters.σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι με βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα βοήθειας, ο στόχος του 2016 αφορούσε πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η θετική αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών θα διευκολύνει τις συζητήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες προσκρούουν στην ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει μόλις στο 0,9%, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 2%. Οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα «κλείσει» πέριξ του 3,5% του ΑΕΠ.

«Κομισιόν και θεσμοί αξιολογούν τα δεδομένα» επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά πιθανό «ο στόχος να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο ποσοστό».

Τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν γνωστά τον προσεχή Απρίλιο.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2017 και τα 1,9 δισ. ευρώ το 2018.

Facebook Comments