To EUR έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο μέσο της κίνησης, σημειώνοντας ανώτατα κέρδη/ζημίες της τάξης του +/- 1.30%, καθώς η εβδομάδα δεν είχε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Κάτι, που άλλωστε διαβάσετε και μέσω των αναλύσεων των κύριων ισοτιμιών από την ομάδα του DailyFX Research.Σε ότι αφορούσε την κίνηση του EUR την περασμένη εβδομάδα η ερώτηση ήταν: “Θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ευρώ οι ενδείξεις για τη βελτίωση της ανάπτυξης;” Πράγματι, όπως σημειώνεται και σε άρθρο της περασμένης εβδομάδας, το ευρώ δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει σημαντικά κέρδη και συνεχίζει να “παλεύει” παρά τα σημάδια ανάκαμψης τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι το EUR/USD σημείωσε μικρή πτώση κατά 0.10% (στο $1.3329) ενώ το EURJPY κέρδισε 1.26% (στα 130.00 γιεν), είναι σαφές ότι η ανάκαμψη στην περιφέρεια δεν ενισχύει την αισιοδοξία για το ενιαίο νόμισμα, τουλάχιστον όπως έγινε με την στερλίνα. Το GBP έχει σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Αύγουστο, πρόσθεσε και 0.94% έναντι του EUR μέσα στην εβδομάδα.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη αγοραστικής διάθεσης για το EUR, εν μέσω όλων αυτών των οικονομικών στοιχείων που μέχρι πρότινος αποδεικνύονταν άκρως θετικά, κάνει το νόμισμα ιδιαίτερα ευάλωτο σε κάθε αρνητική είδηση που βγαίνει από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την Παρασκευή 16 Αυγούστου το spread ανάμεσα στο ισπανικό και γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από 250 pips για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, αλλά το ευρώ μόλις που ενισχύθηκε. Μια τέτοια είδηση τα προηγούμενα χρόνια θα λειτουργούσε ως καταλύτης για το νόμισμα και θα το ενίσχυε.

Αν τα πολλά σημαντικά οικονομικά δεδομένα που οδηγούν σε μια φάση ανάκαμψης την Ευρωζώνη δεν ενισχύουν το EUR, για να δούμε άνοδο στο νόμισμα θα πρέπει να έχουμε -το λιγότερο- καλύτερα στοιχεία. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, με πολλές “μέσης” σημασίας ανακοινώσεις, όπως μπορείτε να δείτε και στο Οικονομικό Ημερολόγιο του DailyFX.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις PMI για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη, και θα είναι το σημείο που αναμένεται να επικεντρωθούν οι επενδυτές σε σχέση με την ανάληψη ρίσκου γύρω από το νόμισμα. Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία PMI σε όλη την ένωση – από την Ιταλία, μέχρι την Γερμανία και την Ισπανία – έχουν βελτιωθεί. Οι έρευνες PMI θεωρούνται ως ένα ισχυρό στοιχείο και ένας προπορευόμενος δείκτης για το ΑΕΠ, και η συνεχιζόμενη παραμονή πάνω από το 50.0 θα υποδεικνύει ότι οι συνθήκες ανάκαμψης είναι προ των πυλών.

Για άλλη μια φορά, με σαφείς τις θετικές ενδείξεις ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δεν ψάχνουμε για τα πραγματικά δεδομένα αλλά για την αντίδραση των αγορών μετά από την ανακοίνωση των δεδομένων αυτών. Αν το EUR συνεχίζει να δυσκολεύεται με τις προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη να έχουν αποτιμηθεί από την αγορά, τότε η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης δεν θα έχει μεγάλη σημασία για το νόμισμα. Στην περίπτωση ειδικά που τα PMI αποτύχουν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις, ο καταλύτης πίσω από την πρόσφατη εικόνα αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη θα έχει χαθεί, και θα αναμένουμε πιέσεις στο EUR.

Facebook Comments