Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος διαφοροποιείται με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά από τη γραμμή που έχει χαράξει ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Κάθε τόσο έχει δοθεί στην Ελλάδα η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους. Τώρα θα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», λέει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προς τη σημερινή Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ και η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να κάνουν το επόμενο βήμα και αυτό «δεν θα πρέπει να αποτύχει τώρα εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Υποστηρίζοντας απροκάλυπτα το ελληνικό αίτημα, ο πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι και το υπουργείο του κ. Σόιμπλε «ενδιαφέρεται για λύση» και πως «εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση». Σήμερα Δευτέρα θα «πρέπει να αρθούν τα πολιτικά εμπόδια», όπως λέει.

Διαφορετικές νομικές αναγνώσεις

«Οι πολίτες στην Ελλάδα υπέστησαν μεγάλες κοινωνικές περικοπές. Σε σχέση με αυτές, τα μέτρα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Ατζέντας 2010 (στη Γερμανία) ήταν σαν ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι», λέει ο υπ. Εξωτερικών, συγκρίνοντας τις περικοπές στην Ελλάδα με την περιβόητη μεταρρύθμιση που είχε δρομολογήσει προς 15ετίας ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, οδηγώντας σε ουσιαστική αποδόμηση του γερμανικού κοινωνικού κράτους.

Παρά τις περικοπές, όπως λέει, περισσότεροι από τα 2/3 των Ελλήνων εκφράζονται υπέρ της ΕΕ. «Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή τη γενναία χώρα, τότε χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας», εκτιμά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποκτά ξεχωριστή σημασία όχι μόνον στα συμφραζόμενα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία αλλά και της διαφορετικής νομικής του ανάγνωσης στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. Το διαφιλονικούμενο ερώτημα είναι εάν μια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους καθιστά άμεσα αναγκαία και την τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας που αφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και ποια μορφή θα έπρεπε να έχει αυτή.

Facebook Comments