Η αναγκαστική ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα είναι κάτω από 30%, γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό. Παράλληλα με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το πρωί, το ύψος του κουρέματος θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που χρειάζεται η Τρ. Κύπρου για να φθάσει σε δείκτη κεφαλαίων 9%.

Με βάση την έκθεση της Pimco, η Τράπεζα χρειαζόταν κοντά στα €4 δις ευρώ.

Η πρωινή συνεδρία του Eurogroup δημιουργεί προϋποθέσεις για μια νέα αρχή για την κυπριακή οικονομία, τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Επιτέλους η Κύπρος έκλεισε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην οικονομία. Απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, που θα σήμαινε την έξοδο από την ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε.

«Η Κύπρος θα γινόταν όντως Αργεντινή», είπε, αναφερόμενος σε καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία.

«Ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», συνέχισε.

«Το σημαντικό είναι ότι καταλήξαμε σε συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και βάζει τις βάσεις για να κάνουμε νέα αρχή», είπε.

Αυτή είναι μια λύση με δυνατότητα διεθνούς δανεισμού.

«Όντως είναι μια νέα αρχή με αξιοπιστία στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο. Μπορούμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία να ξεκινήσουμε και να κτίσουμε για να αλλάξουμε πορεία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν επώδυνες πτυχές που θα ταλαιπωρήσουν όλους μας», εξήγησε.

Αφήνοντας αιχμές για την Κεντρική Τράπεζα, «απαράδεκτο ότι φτάσαμε σε έλα €9 δις και ότι αυτή η Τράπεζα λαθροβιούσε χωρίς κάποιος να πάρει την απόφαση», είπε.

«Θα ήταν αδιανότητο να μην εξασφαλιστούν τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων», είπε. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει εξασφάλιση του ταμείου προνοίας της Λαϊκής.

Αυτή είναι μια συμφωνία πλαίσιο και οι επιμέρους ρυθμίσεις θα γίνουν γνωστές μετά, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών λέχθηκε ότι γίνεται συζήτηση μεταξύ των εποπτικών αρχών των δύο χωρών.

Facebook Comments