Όνειρο απατηλό παραμένει η ανάκαμψη των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα τελευταία δυσάρεστα νέα από Ισπανία και Γαλλία που συνδυάστηκαν με την αναζωπύρωση της έντασης στις αγορές, στον απόηχο της αμφιλεγόμενης «διάσωσης» της Κύπρου. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε χθες ότι η ύφεση στη χώρα θα επιδεινωθεί φέτος σε σχέση με το 2012, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,5% (από -1,4% φέτος) και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, πάνω από το 27%.

Προβλέπει δηλαδή τριπλάσια ύφεση σε σχέση με την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, που κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, αν και θεωρείται βέβαιο ότι η εκτίμηση αυτή θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω τον επόμενο μήνα. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Δεν είναι τυχαίο ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, είναι αναγκαίο πολλά από τα φορολογικά μέτρα της τελευταίας διετίας να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αθέτηση υποσχέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού η Μαδρίτη είχε δεσμευθεί ότι οι αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, η αναστολή σειράς φοροαπαλλαγών και η αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας δεν θα αποτελούσαν μέρος του προϋπολογισμού του 2014.

Γαλλία

«Καμπανάκια» ύφεσης σήμαναν και στη Γαλλία, όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου τον Μάρτιο, υπό το βάρος της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, με τα στοιχεία της INSEE να δείχνουν ότι τα νοικοκυριά είναι πιο απαισιόδοξα από ποτέ για τις προοπτικές της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Σε χθεσινή της έκθεση, η S&P προέβλεψε ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος (και η χώρα θα μπει και επισήμως στο κλαμπ των «αδύναμων κρίκων»), καθώς ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επιχειρήσεις δείχνουν ικανοί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

«Εκτός και αν οι εξαγωγές της Γαλλίας αυξηθούν σημαντικά (κάτι που δεν φαίνεται πιθανό), η χώρα δεν θα εμφανίσει ανάπτυξη ούτε φέτος, ούτε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014», καταλήγει ο διεθνής οίκος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ολάντ έχει ήδη παραδεχθεί ότι αδυνατεί να τηρήσει την δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 0,8% που είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.

Τούτων λεχθέντων, η Κομισιόν «δεν κομίζει γλαύκα ες Αθήνας» όταν προειδοποιεί στην τριμηνιαία έκθεσή της για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση (δ τρίμηνο 2012) ότι η λιτότητα επιδεινώνει την κρίση στο νότο της Ε.Ε. Επισημαίνει δε ότι η μείωση των κοινωνικών δαπανών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους ύφεσης, ενώ ζητά προσεκτικό σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων ώστε να μην πλήττονται δυσανάλογα οι φτωχότεροι…

Facebook Comments