Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τελικά την πολυπόθητη λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Brussels Group, θέλοντας έτσι να πείσει τους δανειστές ότι με αυτά μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.

Οι προτάσεις βέβαια δεν καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι θα ζητήσουν και πρόσθετα μέτρα άμεσης είσπραξης. Αλλά το θέμα μας προς το παρόν δεν είναι αυτό, αλλά τα 18 μέτρα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει τα δημιουργούν αντιδράσεις… Ίσως το πιο σημαντικό: Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που ξεχείλισε το ποτήρι της ελληνικής κοινωνίας (και που ο ΣΥΡΙΖA μας υποσχόταν ότι θα καταργήσει) μένει στη θέση του κανονικότατα αν και με άλλη ονομασία (να μου πείτε, εδώ υπήρξαν άνθρωποι που “έφαγαν” αυτό με τους θεσμούς). Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν και φέτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Θα υπάρξουν βέβαια κάποιες αλλαγές με τον ανώτατο συντελεστή που θα ξεπεράσει το 2% τον χρόνο, ειδικά αν η είσπραξή του συνδυαστεί με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας τον Ιούνιο.

Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση Φ.Π.Α στα νησιά (πάλι καλά που το διέψευσε ο Βαρουφάκης) και ταυτόχρονα κατάργηση των εκπτώσεων 30% που ισχύουν σε τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Στόχοι θα είναι και πάλι η Μύκονος και η Σαντορίνη. Άκυρες όμως και οι διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για αυξήσεις στα τσιγάρα -επειδή δεν θα απέδιδαν λόγω αύξησης του λαθρεμπορίου. Όπως όλα δείχνουν δεν θα αποφευχθεί. Αυξήσεις έρχονται λοιπόν σε τσιγάρα και ποτά, αλλά μένουν εκτός οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, μέτρο που θεωρείται υφεσιακό.

Αυτό που προκάλεσε όμως τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η κίνηση της κυβέρνησης για αύξηση και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των λιπαρών. Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα λεπτό του ευρώ -τουλάχιστον- πρόσθετος φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος ή ακόμα και αλάτι, ενώ υπολογίζεται μία μικρή επιβάρυνση σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά που ήδη φορολογούνται με ΦΠΑ 23%! Ο συγκεκριμένος φόρος λίπους έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με στόχο -και καλά- τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανθυγιεινών προϊόντων. Ο λεγόμενος fat tax, εφαρμόστηκε και στη Δανία όμως εκεί υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες καθώς οι Δανοί περνούσαν τα σύνορα προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα τα οποία επιβαρύνθηκαν οικονομικά. Έτσι η κυβέρνηση της χώρας έχει εκφράσει την επιθυμία να καταργήσει το φόρο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται υπό καθεστώς κρίσης, τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα προτιμούν τροφές με αυξημένη θερμιδική απόδοση ώστε να καταπολεμήσουν το αίσθημα της πείνας. Τόσο οι καταναλωτές λοιπόν, με χαμηλό εισόδημα (φοιτητές και εργαζόμενοι) αλλά και οι άποροι και οι άστεγοι που εξασφαλίζουν ένα γρήγορο και φτηνό γεύμα με τα πενιχρά νομίσματα που τους αφήνουν οι περαστικοί, θα είναι αυτοί που θα υποστούν δυστυχώς το βάρος του νέου μέτρου. Είναι απολύτως κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει πηγές εσόδων, μιας και τα ταμεία είναι άδεια, όμως η υπερφορολόγηση στη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις συνήθιζαν να βαφτίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις την επιβολή φόρων και μέχρι στιγμής το μόνο που δεν έχει φορολογηθεί είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Τι είπα τώρα: O άλλος “μεγάλος” ηγέτης, Μαδούρο, το έχει εφαρμόσει ήδη (βλ. φόρος αναπνοής στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας). Oπότε, ας μη τους βάζουμε ιδέες…

Facebook Comments