Αποχωρεί οριστικά το Κατάρ από τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όχι όμως και από την Ελλάδα αφού βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά άλλων ακινήτων στη χώρα.

Στις δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό που επρόκειτο να κατατεθούν έως το τέλος του Νοεμβρίου, και μετά από την αποχώρηση του Κατάρ, μένουν τρεις όμιλοι και συγκεκριμένα η βρετανική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Εν τω μεταξύ, άγονος καταλήγει ξανά ο διαγωνισμός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδου, καθώς δεν υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον από επενδυτές. Είναι η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, που η διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση της Ρόδου δεν ολοκληρώνεται, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια πάνω από πέντε διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ που έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2012 επτά «μνηστήρες» από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο το Ταμείο αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στις αρχές του Ιουλίου επαναπροκήρυξε νέο διαγωνισμό μιας φάσης, με ορίζοντα για τις δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Νοέμβριο, ο οποίος όμως επίσης δεν τελεσφόρησε.

Η έλλειψη έμπρακτου επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα του μεγέθους της Αφάντου, δείχνει ότι οι επενδυτές εστιάζουν σε μικρότερα και φθηνότερα εγχειρήματα, κυρίως σε εκείνα που είναι έτοιμα να αποφέρουν κέρδη άμεσα, όπως ακίνητα με ενοικιαστές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Το επενδυτικό περιβάλλον και οι γενικότερες τάσεις του real estate στην Ελλάδα δεν ευνοούν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων ακινήτων και νέων ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων, όπως το προβλεπόμενο σχέδιο για την Αφάντου. Αντίθετα, οι επενδυτές στρέφονται περισσότερο στην αγορά και την αξιοποίηση έτοιμων μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί στο επόμενο διάστημα και αφού έχει προηγηθεί εκ νέου διαβούλευση με την τοπική κοινωνία (αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς κτλ), καθώς το Ταμείο επιθυμεί την από κοινού διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρόδου.

Facebook Comments