Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν εκλέχθηκε πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο, οι προοπτικές να θεραπευτούν τα ψεγάδια της Ευρωζώνης ξαφνικά έγιναν ισχυρότερες. Όταν υιοθετήθηκε το 1999 το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν ένα πολιτικό σχέδιο για ενίσχυση της ενότητας, αλλά η κρίση στην Ελλάδα μία δεκαετία αργότερα εξέθεσε την ανικανότητα του ευρώ να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος και τις δαπάνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση μεταξύ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι αυτή θα είναι μία καλή λύση για να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα. Με τη Γερμανία να φαίνεται ανοικτή στις προτάσεις Μακρόν, ίσως τα άστρα (της πολιτικής) να ευθυγραμμιστούν για να στηρίξουν το ευρώ και να δώσουν ώθηση στην Ε.Ε.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να εφαρμοστούν:

Κοινός προϋπολογισμός

Ο Μακρόν έχει προτείνει τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, θα μπορεί να υπάρξει παροχή έκτακτης χρηματικής στήριξης και ενίσχυση της δύναμης του μπλοκ στις οικονομικές κρίσεις. Αν και τα κράτη θα συνεχίσουν να έχουν λόγο για τους προϋπολογισμούς τους, αυτή η κοινή δεξαμενή πόρων θα μπορεί να ενισχύεται κατά τις περιόδους κρίσης και θα μειώσει την εξάρτηση από την ΕΚΤ προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία. Τα κράτη που θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον προϋπολογισμό θα είναι όσα είναι πιστά στους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι είναι «ανοικτή» σε αυτήν την ιδέα. «Προσωπικά πάντα έλεγα ότι όλα εξαρτώνται από τον τρόπο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στις 13 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι και προσέθεσε «δεν έχω τίποτα ενάντια στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, πρότεινα το 2012 τη δημιουργία ενός μικρού προϋπολογισμού αλλά απέτυχα. Είμαι χαρούμενη που αυτή η ιδέα επανέρχεται».

«Κοινός» υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Μακρόν έχει προτείνει τη δημιουργία της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, μία ιδέα που στηρίζει εδώ και μεγάλο διάστημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών θα είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό και θα ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Σόιμπλε έχει τονίσει ότι η δημιουργία αυτής της θέσης θα πρέπει να καταφθάσει αφού υπάρξουν αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε., κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή.

Ποιες χώρες στηρίζουν τα σχέδια;

Η δημιουργία κοινού προϋπολογισμού αλλά και της θέσης του υπουργού Οικονομικών έχει στηριχθεί από χώρες όπως οι Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες έχουν τονίσει ότι αυτά τα βήματα είναι σημαντικά προκειμένου να ενισχυθεί το μπλοκ του ευρώ και να θωρακιστεί έναντι μελλοντικών κρίσεων. Η Κομισιόν έχει, επίσης, παράσχει στήριξη.

Facebook Comments