Η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε πριν λίγο σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard. 
 
Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία το 2015 και το 2016, ο κ. Blachard δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν πολύ δαπανηρό και επώδυνο αλλά όχι αδύνατον να διαχειριστεί. Υπάρχουν καλύτερα τείχη προστασίας σε ισχύ απ’ ότι το 2012, επισήμανε, αλλά προφανώς δεν θα είναι μία ομαλή πορεία. 
 
Ακόμη τόνισε ότι μία ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
 
“Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, δήλωσε.
 
Ο Blanchard τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, “όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού”.
 
Η Ελλάδα πεδίο αβεβαιότητας, μαζί με Ρωσία – Ουκρανία
 
Στο κείμενο που συνοδεύει τις εαρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για πιθανές επιπτώσεις σε σύνολο της ευρωζώνης από την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα στο…. «τρίγωνο» των πιθανών πολιτικών κινδύνων που πιθανώς να βλάψουν την εμπιστοσύνη της οικονομίας στην ευρωζώνη, αναφέρεται η Ελλάδα μαζί με την Ουκρανία και την Ρωσία. 
 
«Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία σχετικά με την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν την εμπιστοσύνη, όπως και οι εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις (όπως οι ς πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Ρωσία και την Ουκρανία)» αναφέρεται. 
 
Πάντως οι προβλέψεις καθαυτές για την Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του ΔΝΤ τον Ιανουάριο. Εκτιμά ανάπτυξη 2,5% και ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 3,7% για το 2016. Χαμηλές αναμένονται οι «πτήσεις» και για τα επόμενα χρόνια, έως το 2020 με αναπτυξιακή επίδοση 2,6%. 
 
Είχε αναθεωρήσει προς τα «κάτω» τις προβλέψεις του από τις Φθινοπωρινές εκτιμήσεις όταν ανέμενε ρυθμό στο 2,9% για φέτος. Πλέον, η όποια αναθεώρηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του «προγράμματος» με το Ταμείο. 
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του εκτιμήσεις, υπολογίζει ποσοστό ανεργίας στο 24,8% φέτος, από 26,5% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπει μείωση στο 22,1%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,3% το 2015 από το -1,4% πέρυσι, και με πρόβλεψη 0,3% αύξησης τιμών για το 2016. 
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ από 0,9% πέρυσι και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016. 
 
 
P. Thomsen: Τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά
 
Το ελληνικό πρόγραμμα, η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι εκτιμήσεις των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως το τέλος του μηνός, τέθηκε επί τάπητος στην ενημέρωση, από τους Poul Thomsen και Rishi Goyal του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο έχει λαμβάνειν από την Ελλάδα, μόνο ως το τέλος του έτους, ακόμη 6,34 δις ευρώ, στο πλαίσιο αποπληρωμής του πρώτου πακέτου βοήθειας από το Ταμείο στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, ύψους 28 δις ευρώ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του “ΑΝΤ1” στις ΗΠΑ, ο Thomsen αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι τα γενικότερα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κι αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Ο Thomsen δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης.
 
Ο Thomsen είπε ότι η μέθοδος που έχει επιλεγεί, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν λειτουργεί, υπάρχουν κενά και δεν “βλέπει” πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο.
 
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24  Απριλίου να τη στηρίξουν διευκολύνοντας τη ρευστότητά της καθώς το ΔΝΤ διατηρεί τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.
 
Στο 3,5% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015, άνιση η ανάκαμψη 
 
Την αυξανόμενη απόκλιση της αναπτυξιακής πορείας των μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών φέτος υπογραμμίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς όπως αναφέρει, η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την Ινδία αναμένεται να αντισταθμιστεί από τις μειωμένες προοπτικές σε άλλες βασικές αναδυόμενες οικονομίες. 
 
Ειδικότερα, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει “μετριοπαθής και άνιση” περιβαλλόμενη από μεγαλύτερη αβεβαιότητα και κινδύνους που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα. 
 
Ειδικότερα, το ΔΝΤ διατηρεί στο 3,5% την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015, ενώ αναβαθμίζει ελαφρώς στο 3,8% από 3,7% προηγουμένως την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2016. 
 
Η αναβάθμιση της εκτίμησης για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 κρύβει ωστόσο αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις μεταβολές στις νομισματικές ισοτιμίες και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. 
 
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αντανακλούν επίσης τις ανησυχίες του Ταμείου γύρω από τις εξελίξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Ρωσία. Βραζιλία, Νότια Αφρική, καθώς και τους φόβους για μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, στην δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία. 
 
Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για όλες τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης – ειδικότερα την Ισπανία – και για την Ιαπωνία, καθώς οι χώρες αυτές εισάγουν το πετρέλαιο και ως εκ τούτου εφελκούνται από την πτώση της τιμής του, ενώ δέχονται και τις θετικές επιπτώσεις από την υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Facebook Comments