Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η τάση στην οικονομία ήταν ότι όχι μόνο ήταν εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% το 2015, αλλά όλες οι προσομοιώσεις έβλεπαν ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει και το 3,5%. Στο Παρίσι χτες όπου διαξάγεται το Brussels Group, η εκτίμηση των θεσμών ήταν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση το 2015.
 
Είχαν μεσολαβήσει οι ακροβασίες Σαμαρά, περί αριστερής παρένθεσης και μη κλεισίματος της συμφωνίας ώστε να πιεστεί η νέα κυβέρνηση και βέβαια η καταστροφική ολιγωρία της κυβέρνησης Τσίπρα.
 
Μιλάμε για μια διαφορά που ξεπερνάει τα 7 δις. ευρώ. Η ελληνική οικονομία αντί να προσθέσει 6 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της, θα χάσει άλλο τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, με επιπτώσεις ολέθριες για την απασχόληση και τους δείκτες της ανεργίας.
 
Η ζημιά αυτή μετράει μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Αν συνεχίσει η ελληνική πλευρά, να εμφανίζεται μεν πιο έτοιμη αλλά να επιμένει να μην μπαίνει στην ουσία των συζητήσεων, δηλαδή να μην διαπραγματεύεται το πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά και κυρίως στα μέτρα που θα γίνει πιο ανταγωνιστική, τότε η «τρύπα» θα αυξηθεί.
 
Πρόδρομοι δείκτες όπως αυτός της μεταποίησης ή των οικονομικών προσδοκιών επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Άλλα στοιχεία όπως αυτά της μείωσης των εισαγωγών, λόγω της μεγάλης υποχώρησης στις αγορές πρώτων υλών, δείχνουν ότι δύσκολα θα ανακάμψει η οικονομία ακόμα και αν η συμφωνία κλειστεί σήμερα.
 
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία πρέπει να κλείσει και άλλους λόγους. Ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης το είπε ξεκάθαρα «οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μην έχουν πλέον επαρκή ενέχυρα ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους (ELA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
 
Παρήγορο στοιχείο, το οποίο ακόμα δεν έχει διαψευστεί, είναι η είδηση για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και των θεσμών στην Φρανκφούρτη για τις οποίες κάνει λόγο η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο τραπέζι αυτό, που συνεδριάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις τέσσερεις φορές της εβδομάδα, βρίσκονται οι συνεργάτες του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, της επικεφαλής του ΔΝΤ  Lagarde και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  
 
Είναι παρήγορο, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε διαπραγματεύσεις σοβαρές στο προσκήνιο μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει και μάλλον λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής της κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν. Ας γίνουν τουλάχιστον στα κρυφά..

Facebook Comments