Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ χαρακτήρισε «επιλογή ανάγκης» την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

«Η περισσότερη Ευρώπη δεν είναι ιδεολογική επιλογή, είναι επιλογή ανάγκης», τόνισε ο κ. Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Μολονότι παραδέχτηκε ότι τα αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να ανεβάσουν σημαντικά τα ποσοστά τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου απέφυγε να διεκτραγωδήσει την κατάσταση. «Θα υπάρχει πάντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του ευρωπαϊκού σχεδίου. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν», τόνισε.

«Ο λαϊκισμός δεν γεννήθηκε με την κρίση του ευρώ. Είναι ένα κοινωνικό, πολιτισμικό φαινόμενο, πολύ πιο βαθύ από τα σημερινά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Ρόμπεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του έτους.

«Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο ήταν ήδη πρώτο κόμμα ουσιαστικά από το 2002. Ωστόσο η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση», παραδέχτηκε.

«Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στα εθνικά σύνορα, στα τελωνεία, στην αποκατάσταση του κόσμου όπως ήταν πριν το 1958. Ακόμη και την επιστροφή των εθνικών νομισμάτων, ποιος την θέλει;», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλήγοντας: «Κατανοώ την αγωνία του κόσμου, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο παρελθόν».

Facebook Comments