Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και ο Φεβρουάριος στα χρηματιστήρια. Τα ξημερώματα ο Nikkei εισήλθε και επισήμως σε περιοχή… διόρθωσης, διευρύνοντας πέραν του 10% τις απώλειες από τα υψηλά της 30ής Δεκεμβρίου, μετά τις χθεσινές απώλειες 2%. Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε και στη Βομβάη, όπου ο Sensex βρέθηκε σε χαμηλά 2,5 μηνών. Στη Κωνσταντινούπολη αρχικά ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά και η λίρα ενισχύθηκε, αν και τελικά τα κέρδη εξανεμίσθηκαν.

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν θετικό, κυρίως εξαιτίας των στοιχείων για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ΡΜΙ. Δεν συνεχίστηκε το ίδιο, όμως, και όταν άνοιξε η αμερικανική αγορά. Ο δείκτης ISM (αντίστοιχος του ΡΜΙ στις ΗΠΑ) υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 51,3 μονάδες (56,5 τον Δεκέμβριο), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά της τελευταίας πενταετίας. Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, με εκείνες της Ford να υποχωρούν 7,5% (έναντι πρόβλεψης για 2,3%), της GM 12% (2,5%) και της Toyota 7,2% (2,7%).

Οι ειδήσεις αυτές αποτέλεσαν μάλλον τη… χαριστική βολή για τους επενδυτές, που έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεση σε ρίσκο, οδηγώντας το δολάριο κάτω από τα 102 γεν, γεγονός που οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία των δεικτών στη Wall Street (η ισοτιμία και οι δείκτες ακολουθούν τελευταία ταυτόσημες πορείες). Ο S&P-500 υποχώρησε ακόμα και κάτω από τις 1.650 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τις 7 Νοεμβρίου ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν και οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Facebook Comments