…Την προτίμησή της στην αγορά της Ελλάδας μεταξύ των αναδυόμενων αγορών καταθέτει η JP Morgan σε έκθεσή της, όπου συγκαταλέγει την Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της.

…Όπως αναφέρει, εν μέσω εκροών κεφαλαίων και αυξήσεων επιτοκίων στις αναδυόμενες, η ελληνική αγορά έχει συμπεριφερθεί περισσότερο σαν ευρωπαϊκή περιφερειακή αγορά, παρά σαν αναδυόμενη.

…Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει στις κορυφαίες επιλογές της, κι ο οίκος δίνει τιμή-στόχο στα 2 ευρώ και σύσταση overweight.

…Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει, η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο «underweight» για την πλειονότητα των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, ενώ διαπραγματεύεται περισσότερο σαν χώρα της ευρωπεριφέρειας παρά σαν αναδυόμενη.

…Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι επενδυτές των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών να αποκτήσουν έκθεση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος.

…Όπως επισημαίνει, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ (χαμηλότερα επιτόκια για περισσότερο διάστημα), σε αντίθεση με το tapering της Fed, βοηθά την Ελλάδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνει, δε, πως η ανάπτυξη επανέρχεται στη χώρα, με τον PMI να διαμορφώνεται άνω των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.

…Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως είναι overweight για τις τράπεζες στην Ελλάδα, αναμένοντας καλύτερη προ προβλέψεων κερδοφορία σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, με την Πειραιώς να κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

…Ως ρίσκο επισημαίνει την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ωστόσο θεωρεί πως ο όποιος θόρυβος γύρω από το θέμα είναι αγοραστική ευκαιρία και όχι λόγος πανικού.

…Στην top δεκάδα των επιλογών της από τις αναδυόμενες συγκαταλέγονται επίσης οι μετοχές των Gazprom, Sberbank, Lukoil, Aspen, Lonmin, Sasol, Turkcell, PKO Bank και Qatar National.

…Δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποφάνθηκε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Γιάννης Σέβης, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση ερευνώντας αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία.

…Η ιδιωτικοποίηση κατά 33% του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με το μετοχικό πακέτο να περνά στα χέρια της EMMA DELTA HELLENIC HOLDINGS Ltd και την είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ του τιμήματος ύψους 712 εκ. ευρώ.

…Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση με αφορμή καταγγελίες, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση διώξεων. Έτσι ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

…Η Gazprom δεν έχει τον… Θεό της! Είναι μέτοχος στην εταιρεία φυσικού αερίου της Λιθουανίας και πουλάει ταυτόχρονα στη χώρα πανάκριβο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι μικρομέτοχοι της… Λιθουανικής ΔΕΠΑ, αλλά και η κυβέρνηση να γίνουν έξαλλοι , σύροντάς τη στα Δικαστήρια. Διαβάζω λοιπόν, στο NewEurope: «Ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στις 30 Γενάρη πως οι μέτοχοι της εταιρείας φυσικού αερίου Lietuvos Dujos, αποφάσισαν να κινητοποιήσουν τη διοίκηση ενάντια στη ρωσική μονοπωλειακή εταιρεία Gazprom, προκειμένου να χαμηλώσει τις εξωφρενικά υψηλές τιμές.

…”Η Gazprom προμήθευε την Lietuvos Dujos με φυσικό αέριο σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες στις αγορές της Λετονίας, Εστονίας και Γερμανίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο για την οικονομία μας ενώ η κατανάλωση αερίου μειώνεται διαρκώς”, δήλωσε ο υπουργός. Η απόφαση για την ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, πάρθηκε από τη λιθουανική κυβέρνηση που κατέχει το 17,7% της Lietuvos Dujos. Μερίδιο κατέχουν επίσης η γερμανική εταιρεία E.ON με 38.9% και η Gazprom, με 37.1%.

…Οι νομικές ενέργειες της εταιρείας έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μεταξύ άλλων δηλώσεων, η δοιήκηση σε ανακοίνωση της τονίζει ότι “οι δικαστικές ενέργειες θα σταματήσουν μόνο αν η εταιρεία πετύχει κάποιον φιλικό διακανονισμό με την Gazprom, ο οποίος θα εγκριθεί από το συμβούλιο”.

ΧΣ

Facebook Comments