Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη διαπιστώνει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν σκεπτικισμό για την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η διαγραφόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη βελτίωσε το οικονομικό κλίμα, αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση το γερμανικό ινστιτούτο. Οι ειδικοί που μετείχαν στην έρευνα αξιολογούν σαφώς θετικότερα την παρούσα κατάσταση από ό,τι πριν από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Ifo, «η σημερινή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών», ενώ ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν προβλέπει ότι «η ανάκαμψη θα πάρει τους επόμενους μήνες ακόμη πιο ξεκάθαρη μορφή».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Γερμανία συγκεντρώνει τη θετικότερη αξιολόγηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γαλλία οι ειδικοί εξέφρασαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με την προ τριμήνου έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι και το Οικονομικό Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Markit του Λονδίνου διαπιστώνει σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όσον αφορά, πάντως, στον πληθωρισμό, οι ειδικοί προβλέπουν ότι φέτος θα κινηθεί στο επίπεδο του 1,5%. Επίσης θεωρούν το ευρώ υπερτιμημένο σε σχέση με το δολάριο και το γιεν. Η πλειονότητα των ειδικών αναμένει ανατίμηση του δολαρίου εντός των επομένων έξι μηνών.

Pimco: Πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το στέλεχος της Pimco, Άντριου Μποσομγουόρθ, αναφέρεται στην επενδυτική δραστηριότητα του ομίλου στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί «χαμηλό τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για τα κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα με προθεσμίες από τρία μέχρι πέντε χρόνια και στην περιφέρεια του κοινού νομίσματος», ενώ αντίθετα συνιστά προσοχή για «τίτλους με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και πιο αδύναμη φερεγγυότητα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο μάνατζερ της Pimco επισημαίνει: «Κρατιόμαστε ακόμα μακριά από την Ελλάδα. Παρόλο που η χώρα έχει ήδη δρομολογήσει πολλά, παραμένουν ωστόσο ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Επίσης, η αυξανόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και βία αποτελούν μια σαφή ένδειξη συναγερμού για το ότι η ανεκτικότητα της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Ο Μποσομγουόρθ δεν θεωρεί αιφνιδιαστικό ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, προσθέτοντας ότι η χώρα «θα επιστρέψει σε αυτές κάποια μέρα, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Facebook Comments