Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την προσοχή να εστιάζεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος).

Ειδικότερα, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,25%, 0,75% και 0,00%, αντίστοιχα.

Διάφορα σενάρια είχαν διαρρεύσει στην αγορά εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, με δεδομένη την έντονη μεταβλητότητα των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και τη φθίνουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η νέα κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται καθιστά αναγκαία μία νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία προετοιμάζεται ταχύρρυθμα για το νέο της ρόλο εποπτείας των τραπεζών που αναλαμβάνει φέτος, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης.

Η έντονη μεταβλητότητα στα διατραπεζικά επιτόκια στη διάρκεια του τελευταίου μήνα υποδηλώνει ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την ολοένα συρρικνούμενη ρευστότητα.

Ήδη οι ανησυχίες για περιορισμό της ρευστότητας ώθησαν τον Ιανουάριο το οvernight διατραπεζικό επιτόκιο EONIA σε επίπεδα υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που κυμαίνεται σήμερα στο 0,25%. Τώρα το εν λόγω επιτόκιο έχει μειωθεί ξανά στο 0,14%, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν κλιμακωθεί ξανά και θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο το έργο της ΕΚΤ, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
 

Facebook Comments