Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε και οι τιμές των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ).

Το ευρώ υποχώρησε στο επίπεδο των 1,3552 δολαρίων από 1,3582 δολάρια.

Τα κέρδη που κατέγραφε ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών FTSEurofirst 300 μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση του γερμανικού δικαστηρίου στο 0,1%, ενώ ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX και ο ισπανικός IBEX κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,67%, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέφερε πως βλέπει σημαντικούς λόγους ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Outright Monetary Transactions) υπερβαίνει την αρμοδιότητα της ΕΚΤ, αλλά θεωρεί επίσης ότι το πρόγραμμα είναι δυνατό να εναρμονίζεται με το δίκαιο, εάν γίνει περιοριστική ερμηνεία του.

Υπεύθυνοι για τη στρατηγική της τράπεζας Rabobank δήλωσαν ότι η αγορά θα θεωρήσει τελικά την κίνηση του γερμανικού δικαστηρίου ευνοική για τα ομόλογα των χωρών της Περιφέρειας, καθώς αυτή ήρε τον κίνδυνο της παρεμπόδισης ενός «υπερεθνικού μηχανισμού» (σ.σ.: του προγράμματος αγοράς ομολόγων).

«Βεβαίως, μία θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι διασφαλισμένη, αλλά αυτό είναι οπωσδήποτε λιγότερο επηρεασμένο από εθνικές ανησυχίες όσον αφορά τη συγκέντρωση δημοσιονομικών πόρων και εθνικής κυριαρχίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Αλλοι παράγοντες της αγοράς δήλωσαν ότι το ράλι των γερμανικών ομολόγων μπορεί να κατευθύνθηκε επίσης από τις αγορές κάποιων επενδυτών μετά τις μεγάλες πωλήσεις την Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της.

Facebook Comments