Οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία έχουν διαμορφώσει κάποιες ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικές μακροπρόθεσμες επιλογές σε ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Με το ενδιαφέρον να εξακολουθεί να παραμένει αμείωτο γύρω από τις μετοχές, εμείς θα εστιάσουμε στις ευκαιρίες που εντοπίζονται στην αγορά νομισμάτων.

Ευκαιρίες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των πέντε ετών της κρίσης. Ευκαιρίες που βασίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των νομισματικών πολιτικών και του νομισματικού πολέμου. Ευκαιρίες που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και που είναι έξω από την καθημερινή ένταση των αγορών και τις μεγάλες διακυμάνσεις που προκαλούνται από τις κάθε φύσεως παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στις αγορές.

Παρακάτω επιχειρούμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες μεταξύ των νομισμάτων G10. Με απλά λόγια, μεταξύ των ισχυρότερων και πιο εμπορεύσιμων νομισμάτων του πλανήτη.

Ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό φράγκο παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές μας για το 2014. Η θέση μας είναι υπέρ της πτώσης του ελβετικού νομίσματος. Η σχέση κινδύνου/απόδοσης είναι εξαιρετικά θετική στα τρέχοντα επίπεδα δεδομένης και της αδιαπραγμάτευτης θέσης της SNB να διατηρήσει το floor του 1,2000.

Ο σημαντικότερος παράγοντας της ανατίμησης του φράγκου δεν είναι άλλος από την κατακόρυφη αύξηση της αποστροφής στον κίνδυνο που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009 και το 2010. Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, το σαθρό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και οι φόβοι κατάρρευσης του ευρώ, πυροδότησαν μαζικές εισροές κεφαλαίων στην ελβετική οικονομία.

Πλέον, όχι μόνο κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά έχει υπάρξει και σαφής βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή. Η Ευρωζώνη έχει μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, έχει λάβει δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, οι επιχειρήσεις της βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και έχουν γίνει περισσότερο αποτελεσματικές, ενώ ο φόβος έχει υποχωρήσει και έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά, για τις αγορές, επίπεδα. Αυτό είναι μια εξέλιξη που δεν έχει αποτυπωθεί στο φράγκο.

Επιπλέον, το υψηλό φράγκο πιέζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών επιχειρήσεων και περιορίζει το εμπορικό πλεόνασμα της Ελβετίας. Είναι απολύτως σαφές ότι η ελβετική οικονομία έχει επιλέξει να ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα και να ρισκάρει την ανταγωνιστικότητα των άλλων πολυεθνικών της. Αυτό όμως δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.  

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που συνηγορεί στην πτώση του φράγκου είναι και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες (αρχής γενομένης από Αμερική και Αγγλία). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το spread των επιτοκίων να είναι αρνητικό και αυτός θα είναι ένας σημαντικός λόγος εξόδου των κεφαλαίων από τη χώρα.

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται αν συγκρίνουμε την τρέχουσα ισοτιμία του φράγκου μεταξύ των G10 νομισμάτων, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο (24 έτη). Το φράγκο είναι υπερτιμημένο κατά 30% σε σχέση με το δολάριο, 21% σε σχέση με το ευρώ, 24% σε σχέση με το γεν, 30% σε σχέση με τη στερλίνα, 24% σε σχέση με τη νορβηγική κορώνα και 21% σε σχέση με το δολάριο Καναδά. Θεωρούμε ότι η ευκαιρία που υπάρχει στο ελβετικό φράγκο είναι παραπάνω από εξόφθαλμη.

Στερλίνα

Η στερλίνα έχει να κερδίσει πολλά κυρίως από τις θετικές μελλοντικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει να ανακάμψει από τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2011-2012 διατηρώντας πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και εφαρμόζοντας ένα σημαντικό πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο μεσοπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, όμως για τους επόμενους μήνες το πιθανότερο σενάριο είναι μια ιδιαίτερα συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον για τη στερλίνα είναι οι θετικές εκπλήξεις που έχουν υπάρξει στη βρετανική οικονομία. Από τα μέσα του 2013 αλλά και το 2014, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια διαρκή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την ΒΟΕ ανάμεσα στις τράπεζες που θα ξεκινήσουν πρώτες την ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής. Σύμφωνα με τα συμβόλαια των επιτοκίων, για το 2014 δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική, αλλά από το 2015 και μέχρι το 2016, οι εκτιμήσεις αναφέρουν σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 1,5%. Αν όμως τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να εκπλήσσουν, τότε τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν σε υψηλότερα επίπεδα και αυτό είναι ένας παράγοντας που αναμένεται να στηρίξει τη στερλίνα.

Στήριξη στη στερλίνα αναμένεται να υπάρξει και από την εκτιμώμενη αύξηση των αποδόσεων των GILTs. Οι τρέχουσες αποδόσεις των βρετανικών GILTs είναι απίθανο να παραμείνουν αμετάβλητες τους επόμενους μήνες. Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος αναμένεται να είναι ένας ακόμα λόγος που θα στηρίξει την άνοδο της στερλίνας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Νορβηγική Κορώνα

Οι άστοχες εκτιμήσεις των αναλυτών για υψηλότερα επιτόκια και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τη νορβηγική οικονομία, οδήγησαν σε μια σημαντική πτώση του νομίσματος τους προηγούμενους μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν το NOK να σημειώσει σημαντική υποτίμηση έναντι των άλλων νομισμάτων. Συγκεκριμένα και σε σχέση με τον ιστορικό του μέσο όρο (24 έτη) το NOK βρίσκεται χαμηλότερα κατά  4% έναντι του ευρώ, κατά 30% έναντι του φράγκου, κατά 23% έναντι του NZD και κατά 10% έναντι του AUD.

Παρόλα αυτά η Νορβηγία διατηρεί τα πλεονεκτήματά της. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές παγκοσμίως και διαθέτει μια πληθώρα από assets σε αντίθεση με το συσσωρευμένο χρέος άλλων χωρών. Επίσης η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων πλεονασμάτων για τη Νορβηγία, με το πλεόνασμα του 2013 να αγγίζει το 15% του ΑΕΠ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η Νορβηγία να έχει υψηλότερα επιτόκια συγκριτικά με άλλες χώρες.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί έναν καλό λόγο για την επιστροφή των αγοραστών στο NOK. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ΝOK μπορεί να είναι το ίδιο ελκυστικό με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής που αφορά το συγκεκριμένο νόμισμα.

Facebook Comments