…Τρίτη πτωτική συνεδρίαση για την αγορά και τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Οι συναλλαγές και πάλι ιδιαίτερα χαμηλές…

…Τρεις είναι οι λόγοι της απαξίωσης:

1) Φρέσκο χρήμα δεν πρόκειται να μπει, όσο δεν υπάρχουν καταλυτικές ανακοινώσεις για την οικονομία. Τα funds που έχουν επενδύσει, ακολουθούν τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley. Το πραγματικό χρήμα των ξένων δεν έχει μπει ακόμη στην Ελλάδα, μου λένε τραπεζίτες…

2) Ο τζίρος έχει κάτσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις ο καθαρός διαμορφώνεται και στα 40 εκατ. ευρώ. Γιατί; Ουδείς γνωρίζει τι χαράτσι θα πληρώσει στο τέλος με τον φόρο υπεραξίας, αυτή είναι η αλήθεια.

3) Η αγορά μένει σταθεροποιημένη εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Πολλοί δεν διαθέτουν νέα κεφάλαια γιατί θέλουν να μπουν στην αμκ της Eurobank.

…Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πορεία των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, είναι αρκετά περίεργο ότι ο δείκτης για την αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευλογία ή κατάρα, επισημαίνει η Nomura σε έκθεσή της για τις παγκόσμιες αγορές…

…Από πλευράς τακτικής οι αναλυτές της Nomura συνεχίζουν να είναι bullish, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η «στρατηγική ορατότητα» μειώνεται…

…Οπως εξηγούν, στην προηγούμενη ανάλυσή τους εκτιμούσαν ότι η σωστή στρατηγική είναι η «αγορά» και όχι η ριζική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου. Τώρα βλέπουν ότι το ρίσκο σε σχέση με την ανταμοιβή είναι αρκετά αυξημένο…

…Ενώ οι βασικές κινητήριες δυνάμεις για αποφυγή κινδύνων – δηλαδή τα επίπεδα ανεργίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι τιμές των ακινήτων, η φορολογική πολιτική, κ.λπ. – βελτιώνονται στις δυτικές οικονομίες, στις αναδυόμενες συμβαίνει ακόμη το αντίθετο…

…Οι αναλυτές της Nomura ανέμεναν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες, μέσω των εμπορικών συναλλαγών, ενώ θεωρούν ότι πιστωτικοί κίνδυνοι θα προέκυπταν μόνο αν αυξάνονταν τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ…

…Ωστόσο, η εμφανής μείωση της ορατότητας σχετικά με τα πιστωτικά προβλήματα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις αναδυόμενες σε συνδυασμό με μία πιο αργή απ ό,τι αναμενόταν μείωση του προγράμματος ομολόγων στις ΗΠΑ αλλά και η απροθυμία της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προετοιμάσει την αγορά πριν από την αύξηση της φορολογίας, δεν βοηθούν στο να καταλήξει κάποιος αν θα ακολουθήσει περαιτέρω πτώση πέρα από τη βραχυπρόθεσμη βουτιά…

…Κατά τους τελευταίους 3 μήνες οι μεγαλύτερες εκροές παρατηρήθηκαν στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Μία ανάκαμψη στις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με αντίστοιχη αύξηση της επενδυτικής όρεξης για ρίσκο για τις αγορές αυτές, δεν πρέπει να αποκλείεται, σημειώνει η Nomura.

…Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που το κράτος έχει συμμετοχή και οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση αρχίζουν να εμπεδώνουν την έννοια των αποκρατικοποιήσεων και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο για τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται όσο και για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν αλλά κι αυτές που μπλοκάρει η γραφειοκρατία…

…Πληροφοριοδότης μου, λοιπόν, αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ι. Γιαρέντης πήρε σβάρνα τις τοπικές μονάδες και με πρόσχημα την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θέλησε για πρώτη φορά να έρθει σε επαφή με τους εργαζομένους και να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις με επίκεντρο την εταιρεία και την πώλησή της από τη ΔΕΗ. Βρέθηκε σε Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη και σήμερα κατηφορίζει για Λάρισα, ενώ θα παραστεί σε σχετικές εκδηλώσεις σε Αγρίνιο και Τρίπολη. Στο επίμαχο θέμα των θέσεων εργασίας, ο κ. Γιαρέντης, απάντησε αφοπλιστικά στους εργαζομένους ότι «οι συνταξιοδοτήσεις ξεπερνούν τις 800 και ταυτόχρονα ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού ξεπερνά τα 48 χρόνια». Καθησυχάζοντάς τους δε, είπε ότι, «όταν λείπει προσωπικό, δεν μπορείς να το μειώσεις επιπλέον»…

…Είπε ακόμη ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη ΔΕΗ για την υπογραφή συμβολαίων συντήρησης και πως πρόκειται να δημιουργηθεί στην εταιρεία κλάδος έρευνας και τεχνολογίας, ενώ μόλις προσφάτως αναβαθμίστηκε ο κλάδος εκπαίδευσης. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίηση δεν έχει «παγώσει» τίποτα, ενώ έρχεται όλο και πιο κοντά η διαδικασία σύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε άλλες «Σαντορίνες», όπως συνέβη περί το καλοκαίρι με το blackout…

…Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, εκεί που οι εργαζόμενοι κανόνιζαν να μην παραβρεθούν, τελικά παραβρέθηκαν σύσσωμοι, ακούγοντας από πρώτο χέρι τα του μέλλοντος της Επιχείρησης.

ΧΣ

Facebook Comments