Ανακωχή με την αντιπολίτευση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν από την άφιξη τριών κορυφαίων ευρωπαίων διπλωματών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας, στο Κίεβο και την απειλή των δυτικών κυρώσεων, στον απόηχο των φονικών συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Όπως είπε, ανακοίνωσε την εκεχειρία και την επανέναρξη νέου γύρου συνομιλιών με την αντιπολίτευση για να σταματήσει η αιματοχυσία .

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Η εκεχειρία στην Ουκρανία θα ήταν θετικό βήμα εάν και εφόσον εφαρμοστεί δήλωσαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την “εικασία” ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Οι Ομπάμα και Χάρπερ, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας.

Facebook Comments