Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Πολλά μέλη της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική φαίνεται να εκφράζουν την άποψη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί στα 2 έτη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Ακόμη τα μέλη της BoJ φαίνεται να πιστεύουν ότι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα. Παρόλα αυτά προβλέπουν ότι το οικονομικό συναίσθημα αναμένεται να υποχωρήσει, ενώ και οι τιμές αναμένεται να δεχτούν πιέσεις εξαιτίας της αύξησης του φόρου κατανάλωσης.

Παράλληλα, πολλά μέλη της BoJ εκτίμησαν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν, καθώς η ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιστρέφει στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Τέλος η επιτροπή προειδοποίησε ότι η BoJ πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς σε περίπτωση που η αύξηση του φόρου κατανάλωσης έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία από το αναμενόμενο, ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες από τις ακολουθούμενες πολιτικές.

Facebook Comments