Ανεβαίνουν τα ομόλογα, πέφτει το Χρηματιστήριο
Από τη μία το Χ.Α. βρίσκεται υπό πίεση εδώ και έξι συνεδριάσεις και από την άλλη η αγορά των ομολόγων κινείται σταθερά σε χαμηλά τεσσάρων ετών
Από τη μία το Χ.Α. βρίσκεται υπό πίεση εδώ και έξι συνεδριάσεις και από την άλλη η αγορά των ομολόγων κινείται σταθερά σε χαμηλά τεσσάρων ετών
Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε δυσμενώς από το δημοσίευμα των FT ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά το ΔΝΤ ανέρχονται στα 20 δις. ευρώ και όχι στα 5,5 δις που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτω και από τις 1.220 μονάδες τερμάτισαν οι συναλλαγές τη Δευτέρα και συγκεκριμένα στις 1.219,49 μονάδες και απώλειες 2,44%. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για διαφορετικό κλίμα σε ομόλογα και Χρηματιστήριο.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει και στοιχεία που το αποδεικνύουν. Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, λέγοντας ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια» και πως, «οι ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται στα 5,5 δις ευρώ».
Πιο συγκεκρικένα, η Τράπεζα της Ελλάδος εμμένει στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις της ΤτΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τα δημοσιεύματα αυτά απηχούν πιέσεις γενικότερες του ΔΝΤ με στόχο να εξαντληθούν τα αποθέματα στο ΤΧΣ και να αρθεί το οποιοδήποτε επιχείρημα για βοηθητική χρήση των αποθεμάτων αυτών προς κάλυψη του χρηματοδστικού κενού για την περίοδο 2014 – 2016. Κάτι τέτοιο έχει αποκλείσει το οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα έχει αποσαφηνιστεί απ την ΤτΕ ότι τα αποθέματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί για ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά stress tests που θα ακολουθήσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς το ΔΝΤ εδώ και καιρό ασκούσε πιέσεις για να εμφανιστούν οι ανάγκες αυτές αυξημένες. Ερμηνείες που δίδονται στην κατεύθυνση αυτή έχουν να κάνουν με το ότι το ΔΝΤ πιέζει γενικότερα και την ΕΕ αλλά και την ΕΚΤ να αποδεχθεί δικές του θέσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Αναμένεται η συνέχεια η οποία θα πιστοποιηθεί από τις θέσεις της τρόικας.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. παρέμειναν υποτονικές, στα 63 εκατ. ευρώ, αλλά η… ζημιά έχει γίνει. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, αφού υπήρξαν πακέτα σε ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Eurobank, με τα περισσότερα να γίνονται στην ΕΧΑΕ, περίπου 550 χιλιάδες τεμάχια στα 7,69 ευρώ. Πτώση 5,71% για την Εθνική, στα 3,30 ευρώ, 2,06% υποχώρησε η Πειραιώς στο 1,90 ευρώ και κάτω από τα 0,70 ευρώ η Alpha. Απώλειες 2% για την Eurobank, στα 0,49 ευρώ. Οι πιέσεις, ωστόσο, ενάθηκαν σε μια σειρά από μετοχές του 25άρη, με το δημοσίευμα των GT, να αποτελεί ουσιαστικά τη δικαιολογία για νέες ρευστοποιήσεις και βελτίωση των αποτιμήσεων. Απώλειες κατά 4,05% για την Coca Cola, στα 11,44 ευρώ υποχώρησε ο ΟΤΕ, στα 7,68 η ΕΧΑΕ, πτώση πάνω από 3% για τη ΔΕΗ και τα πάνω από 4% για τα ΕΛΠΕ και στα όρια των 10 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ. Μικρές διακυμάνσεις στην ΕΥΔΑΠ με την μπάλα να κάθεται στο «συν»και στην Ιντραλότ, ενώ οριακά κέρδη κατέγραψε η Motor Oil.
Alpha Finance
Η βελτίωση των μάκρο θα βοηθήσει τα κέρδη ανά μετοχή των μεγάλων εισηγμένων να ακολουθήσουν έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 28% (CAGR) την περίοδο 2013-2017, σύμφωνα με την Alpha Finance, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αγορά ψηλότερα.
Για να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ και η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστούν 10 χρόνια, από τη στιγμή που αυτό βασίζεται στην αργή αλλαγή δομής της οικονομίας σε μια μεγάλη απομόχλευση για την περίοδο 2014 – 2015 και το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Γι΄ αυτό, το πολιτικό ρίσκο κατά την Alpha Finance είναι εξίσου ρεαλιστικό με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η ανάλυση προβλέπει δυνατότητα ανόδου του Γ.Δ., χωρίς τις τράπεζες, κατά 9-19%, προτείνοντας σαν top επιλογές τις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτορα και Μυτιληναίο. Εκτιμά περιθώρια ανόδου 50% για τη μετοχή της ΔΕΗ, 32% για την ΕΥΔΑΠ, 16% για τον Μυτιληναίο και 14% για τον Ελλάκτορα.
Όπως σημειώνει η θυγατρική της Alpha Bank, το μοντέλο του χαρτοφυλακίου της υπερκέρασε κατά πολύ τις αποδόσεις του Γ.Δ. την τελευταία 10ετία.
Όπως σημειώνει, το ΧΑ, εν αντιθέσει με βασικούς δείκτες της ΕΕ και των αμερικανικών αγορών που πρόσφατα έπιασαν ιστορικά υψηλά είναι ακόμα 76% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007, αλλά ξεπερνά σε αποδόσεις τις αναδυόμενες την τελευταία 2ετία.
Facebook Comments