Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε σήμερα ότι η πολιτικοοικονομική κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένες ρωσικές τράπεζες, κυρίως τις κρατικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Συνολικά τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία ανέρχονται στο ποσό των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί από κρατικές τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος που θεωρεί ότι αυτές που “απειλούνται” περισσότερο είναι η Vnechekonombank (VEB), η Gazprombank και η VTB.

“Η σημαντική έκθεση των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φερεγγυότητα ορισμένων από αυτές εάν οι δανειολήπτες πληγούν από τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις”, σημειώνει ο Fitch. Επισφαλή θεωρούνται κυρίως τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Ουκρανικές εταιρείες και σε Ρώσους και Ουκρανούς επιχειρηματίες που έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

“Πιστεύουμε ότι αυτοί είναι εκτεθειμένοι σε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, όπως η ύφεση, τα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν για την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων και η υποτίμηση του γρίβνια, δεδομένου ότι περίπου το 60% των δανείων είναι σε ξένο νόμισμα”, εξήγησε ο Fitch.

Μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς οι μεταβατικές αρχές της Ουκρανίας έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για χορήγηση βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θα δώσει πίστωση ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στο Κίεβο. Αποδέσμευσε την πρώτη δόση του δανείου αυτού, ύψους 3 δισ. δολαρίων, όμως μετά την αλλαγή της εξουσίας ανακοίνωσε ότι θα περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι και το υπόλοιπο του δανείου.

Facebook Comments