ΠΣΕ: Υπερδιπλασιασμός των εξαγωγών από το 2004
Υπερδιπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών σε διάστημα 10 ετών καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Υπερδιπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών σε διάστημα 10 ετών καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Υπερδιπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών σε διάστημα 10 ετών καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε ειδικό σημείωμά του, με αφορμή την έκδοση προσωρινών στοιχείων για το 2013.
Όπως τονίζει ο ΠΣΕ, παρά το γεγονός ότι την περυσινή χρονιά οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 0,2%, στα 27,54 δισ. ευρώ, σε βάθος 10ετίας 2004-2013 προκύπτει αύξηση κατά 109%.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε σχέση με το 2004 οι ελληνικές εξαγωγές το 2013 εμφανίζονται αυξημένες κατά 39,35%, ενώ σε σχέση με το 2009 η αύξηση διαμορφώνεται στο +21,6%.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το στοιχείο ότι σε αυτά τα 10 αυτά έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο 2 έτη, το 2009, έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και το 2013, οπότε και πολλές χώρες-εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας εμφάνισαν επίσης έντονα υφεσιακά φαινόμενα.
Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακές» τις επιδόσεις των ελλήνων εξαγωγέων τη δεκαετία που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τονίζει, ωστόσο, πως «η μετάβαση προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο που να στηρίζεται στην παραγωγή και στις εξαγωγές ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πέρα από το όραμα για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία, υπάρχει και η σκληρή εγχώρια και διεθνής πραγματικότητα. Η οριακή έστω μείωση των ελληνικών εξαγωγών την περασμένη χρονιά δείχνει ότι απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια ουσιαστικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που στοχεύουν στις διεθνείς αγορές, ειδικά σε περιόδους ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου».
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, «η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, επιθετική προώθηση-προβολή σε κρίσιμες χώρες-στόχους, η καθιέρωση φιλοαναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου και η μείωση επιβαρύνσεων που καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως το θέμα του ενεργειακού κόστους, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο μίας, κοινά αποδεκτής από Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της μηνός της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 14% στα 2,09 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 3,5%.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εξαγωγών τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 14%, αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-19,2%), που αφορούν κυρίως τα πετρελαιοειδή, και λιγότερο προς τις χώρες της ΕΕ (-6,4%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν κατά μόλις 1,4% και στις χώρες της Ε.Ε. κατά 4,8%.
Ως συνέπεια, σε επίπεδο έτους καταγράφεται πλέον οριακή μείωση στη συνολική των εξαγωγών κατά 0,2% στα 27,54 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μείωση κατά 2,1% (στα 16,82 δις ευρώ έναντι 17,19 δις ευρώ το 2012).
Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως από τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-4,2%), παρά το γεγονός ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,9% προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί η σχέση εξαγωγών προς της χώρες της Ε.Ε. στο 46,4%, έναντι 53,6% των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (-0,1), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-5,5%), με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 63,4% υπέρ των χωρών της Ε.Ε.
Facebook Comments