Τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ώστε να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της βήμα προς βήμα ενίσχυσής της.

O Tusk κάνει ένα περαιτέρω βήμα και προτείνει συγκεκριμένα:

– την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης (Banking Union), με τη δημιουργία ενός κοινού ταμειού εγγυήσεων, τη περαιτέρω μείωση των τραπεζικών κινδύνων και τη δρομολόγηση ενός πανευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης των καταθέσεων.
– τον μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα δράσης από την Ευρώπη.

Οι τελικές αποφάσεις το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν σύντομα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και τη χρηματοδοτική της ενίσχυση, καταλήγοντας πως όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συμφωνηθούν από κοινού το αργότερο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Ιουνίου 2018.

Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται δε η εξειδίκευση των προτάσεων του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων και διαπραγμάτευσης με την νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει στη Γερμανία από τις εκλογές της Κυριακής.

Οι εξελίξεις για την Ευρωζώνη στο επόμενο 9μηνο αναμένεται να είναι εξαιρετικά σημαντικές.

 

Δείτε εδώ την επιστολή του Donald Tusk

Facebook Comments