Με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, την Fed να κοιτά προς την επόμενη αύξηση των επιτοκίων και τα ποσοστά στήριξης του Trump να έχουν αυξηθεί από τον “πάτο” που άγγιξαν πριν από αρκετές εβδομάδες, η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του φορολογικού της σχεδίου από τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την αναζωογόνηση του “πεθαμένου” ράλι που είχε προκαλέσει η εκλογή του στο δολάριο, σε συγκεκριμένους κλάδους του χρηματιστηρίου όπως οι τράπεζες, καθώς και στο sell-off των ομολόγων, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

H αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως αυτή η τάση στις αγορές θα συνεχιστεί καθώς είχαν γίνει πάρα πολύ απαισιόδοξες για τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ και πολύ άνετες με μια ήπια στάση της Fed. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο της επιχειρηματικής επέκτασης, η αύξηση των δημοσιονομικών προσδοκιών και η συνέχιση των ισχυρών μακροοικονομικών δεδομένων θα συνεχίσουν να ωθούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ υψηλότερα, και το δολάριο σε άνοδο, όπως εκτιμά. Οι μετοχές και τα risk assets θα ωφεληθούν επίσης, ιδιαίτερα οι κυκλικές μετοχές, οι τράπεζες και η μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ήδη οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 25 μ.β από τα πρόσφατα χαμηλά τους στο 2,31% από 2,065% στις 7 Σεπτεμβρίου, και το δολάριο έχει σημειώσει ράλι περίπου 2%, ενώ έναντι του γεν σημειώνει άνοδο 4,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στις μετοχές, τις τελευταίες εβδομάδες, εκείνες που θα επηρεαστούν το περισσότερο από τις φορολογικές μειώσεις και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (δηλαδή οι εταιρείες που έχουν υψηλή φορολογία και παγκόσμια παρουσία) έχουν επίσης τρέξει έναντι του S&P, 500, όπως και οι κυκλικές μετοχές, αλλά και οι τράπεζες και τα small caps.

To δολάριο μπορεί να συνεχίσει να ανακάμπτει και τον επόμενο μήνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs να τοποθετούν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,15 το επόμενο τρίμηνο.

Γενικά, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν προς την συνέχεια του πρόσφατου ράλι των Trump Trades ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρξει συνεχιζόμενη πρόοδος στις δημοσιονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη, την χαμηλή ανεργία και την ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments