ΟΟΣΑ: Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στις G20
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στις 34 χώρες-μέλη του σημείωσε άνοδο στο 1,7% από το 1,6% το Δεκέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στις G20 υποχώρησε στο 2,6% από το 2,9%. Οι χαμηλότερες αυξήσεις των τιμών ήταν το αποτέλεσμα της υποχώρησης στις ετήσιες τιμές των Ινδίας, Ινδονησίας, Ρωσίας και Βραζιλίας. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα ήταν σταθερός και στη Νότια Αφρική σημείωσε άνοδο.
Το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού θα ανησυχήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αυτές τις αναπτυγμένες οικονομίες που βιώνουν μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικών αυξήσεων των τιμών. Πολλοί θεωρούν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του 2% είναι συμβατός με την υγιή οικονομική ανάπτυξη.
Στο 0,8%, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έμεινε πολύ χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για μόλις κάτω του 2%, ενώ στη Σουηδία, οι τιμές υποχώρησαν 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός στην Τσεχία διαμορφώθηκε στο 0,2%, στην Πολωνία στο 0,6%.
Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και ακόμη και οι κυβερνήσεις συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στο να μειώσουν το χρέος τους, ένα πρόβλημα ιδιαιτέρως για τις υψηλά χρεωμένες χώρες στην ευρωζώνη. Οι επιχειρήσεις μπορεί να δουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους να συρρικνώνονται, μειώνοντας τη βούλησή τους για επενδύσεις και για προσλήψεις εργαζομένων.
Όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν, οι καταναλωτές μπορούν να αναβάλουν τις αγορές τους με την προσδοκία ότι θα πετύχουν καλύτερη αξία για τα λεφτά τους στο μέλλον. Αυτό μπορεί αντίστοιχα να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργήσει περαιτέρω αποπληθωριστικές πιέσεις. Μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ιαπωνία στο να εξέλθει της περιόδου αποπληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν παρόμοια δοκιμασία.
Facebook Comments