Σχολείο και ιώσεις
Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου εκτός από το παιχνίδι και τα μαθήματα, κυριαρχούν οι ιοί και τα μικρόβια
Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου εκτός από το παιχνίδι και τα μαθήματα, κυριαρχούν οι ιοί και τα μικρόβια
Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου εκτός από το παιχνίδι και τα μαθήματα, κυριαρχούν οι ιοί και τα μικρόβια. Πολύ συχνά λοιπόν τα παιδιά «φέρνουν» στο σπίτι ιώσεις.
Η σχολική περίοδος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει τους κρίσιμους φθινοπωρινούς αλλά και χειμερινούς μήνες οι οποίοι όμως συμπίπτει να είναι και οι μήνες της εποχικής γρίπης.
Οι περισσότερες αρρώστιες που θα παρουσιαστούν στα παιδιά θα αφορούν ιώσεις. Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και υποχωρούν μετά 3-4 μέρες και η αντιμετώπισή τους στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Γιατί τα παιδιά «κολλάνε» πιο εύκολα αρρώστιες;
Τα παιδιά είναι φορείς ιών και μικροβίων, όπως συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς. Στο σχολείο υπάρχει καθημερινή και στενή επαφή με άλλα παιδιά για πολλές ώρες. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα, ακουμπούν το ένα το άλλο, βήχουν, φταρνίζονται, μοιράζονται παιχνίδια, φαγητό και νερό. Με όλους αυτούς τους τρόπους είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν οι ιώσεις από το ένα παιδί στο άλλο. Πολύ συχνά τα παιδιά δεν δίνουν σημασία και στα μέσα πρόληψης των ιώσεων και γενικότερα των λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης τα μικρότερα παιδιά βήχουν ή φτερνίζονται κοντά στα άλλα χωρίς να καλύπτουν το στόμα με κάποιο μαντήλι. Ένας άλλος λόγος που τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά είναι γιατί πολλές φορές κάποιο παιδί μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποιον ιό και να μην έχει εμφανίσει συμπτώματα οπότε οι γονείς το στέλνουν στο σχολείο με αποτέλεσμα τη συνέχιση της μετάδοσης του ιού.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Δυστυχώς είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε το παιδί μας από τις ιώσεις. Είναι πιθανό ένα παιδάκι να περάσει έως και 5-6 ιώσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους.
Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα παρακάτω μέτρα:
Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών.
Κάλυψη του στόματος με μαντήλι (και όχι με τα χέρια) όταν το παιδί βήχει η φταρνίζεται.
Να μη μοιράζεται τα προσωπικά του αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσα, ποτήρι….
Συχνός και καλός αερισμός των αιθουσών του σχολείου.
Αποφυγή του σχολείου όταν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα.
Σωστή διατροφή με άφθονα υγρά, χυμούς και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επαρκής ύπνος.
Σωματική άσκηση.
Ποια είναι η σωστή διατροφή κατά της γρίπης και του κρυολογήματος;
Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
Μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1 φορά/15θήμερο.
2 φορές/εβδ. κατανάλωση ψαριού, πουλερικών, οσπρίων ή λαδερών.
Καθημερινά μικρή ποσότητα ξηρών καρπών.
Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Υπολογίζεται ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών κατά 25%.
Facebook Comments