Αλώβητοι ΑΝΕΛ – Εύθραυστος Τσίπρας
Η τροπή που πήραν για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα τον Ιούνιο του 2015 ήταν αναπάντεχη
Η τροπή που πήραν για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα τον Ιούνιο του 2015 ήταν αναπάντεχη
Μόλις χθες γράφαμε…
Η τροπή που πήραν για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα τον Ιούνιο του 2015 ήταν αναπάντεχη. Το περήφανο «Όχι» έγινε «Ναι», το τρίτο Μνημόνιο με βαριά μέτρα και ύψος δανεισμού 86 δις ευρώ, και η σθεναρή αντίδραση Π. Λαφαζάνη στην Βουλή οδήγησαν στην απόφαση των πρόωρων εκλογών. Όμως, για να μην τον αδικούμε, δεν ήταν εύκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να βγει και να πει στον κόσμο «κάνω εκλογές γιατί έχασα την δεδηλωμένη, γιατί έχασα από τους δανειστές, γιατί δεν έχω λεφτά να μοιράσω, γιατί δεν έχω τίποτα να υποσχεθώ».
Έτσι γεννήθηκε το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα».
Η ιδέα ήταν απλή: βγαίνεις και υπόσχεσαι. Κι επειδή από το 2012 έως το 2015 έκανες το ίδιο και πιάστηκες να ψεύδεσαι, τώρα είσαι πιο προσεχτικός. Βγαίνεις και υπόσχεσαι κυρίως πράγματα που μπορεί να εφαρμοστούν χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών και ακόμα καλύτερα, χωρίς χρηματοδότηση. Ζητήματα που αφορούν την θεσμική λειτουργία του κράτους, και ζητήματα ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων φιγουράρουν πρώτα πρώτα στο νέο αφήγημα. Και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας.
Τι γίνεται όμως στην πράξη;
Εάν οι θεσμοί αποτέλεσαν το ανάχωμα για την εφαρμογή των παρδαλών εξαγγελιών και υποσχέσεων προς τους πάντες για έναν οικονομικό παράδεισο, το ανάχωμα για την εφαρμογή πολλών εξαγγελιών που αφορούν την περίφημη δικαιωματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κυβερνητικός εταίρος: οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Οι επιτελείς του Μαξίμου σε άψογη συνεργασία με την Βουλή και το κόμμα κατάφεραν χωρίς να δημιουργούν καθόλου θόρυβο να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να ‘περνούν’ από το Κοινοβούλιο βασικά κομμάτια του «παράλληλου προγράμματος» όπως είναι η δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικά αποτεφρωτήρια από Δήμους, και η ιθαγένεια, με τις ψήφους κομμάτων της ..αντιπολίτευσης.
Τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν δεν υπήρχε ένας Νίκος Βούτσης στην Βουλή να χειρίζεται με ‘αόρατη μαεστρία’ και χωρίς να προκαλεί, τις ευαισθησίες ΔΗΣΥ, Ποταμιού και να ‘παίζει’ με τις εσωτερικές αντιθέσεις της ΝΔ, το σχέδιο δύσκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Ο ρόλος του ΠτΒ θα πρέπει να αναγνωριστεί από το Μαξίμου. Ο ρόλος κορυφαίων στελεχών που ‘μπαινοβγαίνουν’ στην κυβέρνηση κρατώντας τα αριστερά ‘μπόσικα’ επίσης είναι καταλυτικός. Εκεί ξεχωρίζει το δίδυμο Φίλη-Σκουρλέτη.
Το σχέδιο αθόρυβης εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος προχωρούσε ομαλά και παρήγαγε αποτελέσματα. Οι δύσμοιροι βουλευτές είχαν κάτι να λένε στα κομματικά ακροατήρια το σαββατοκύριακο. Και ο Αλέξης Τσίπρας στις ολοένα και σπανιότερες ζωντανές συνεντεύξεις του επίσης είχε έργο να παρουσιάσει (με αφετηρία τις υποσχέσεις του Σεπτεμβρίου του 2015).
Μέχρι που κατατέθηκε η νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου. Εντέχνως στο ίδιο νομοσχέδιο ‘κόλλησε’ και η δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η άρνηση ΝΔ και ΔΗΣΥ να ψηφίσει εάν πρώτα δεν υπήρχε η καταρχήν στήριξη από τον κυβερνητικό εταίρο αιφνιδίασε την πλειοψηφία. Καταρχήν γιατί έγινε ‘με τον δικό της τρόπο’ δηλαδή αθόρυβα και ακαριαία. Οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΔΗΣΥ αυτή την φορά συγκρατήθηκαν και δεν έκαναν καμία διαρροή.
Το κοινοβουλευτικό μπλοκάρισμα αρχικά στρίμωξε τον κυβερνητικό εταίρο. Η εξέλιξη της ονομαστικής ψηφοφορίας όμως έδειξε ότι τελικά οι ΑΝΕΛ κατάφεραν* και αυτή την φορά να κρατήσουν τις ‘γραμμές τους’. Μόνον ένας βουλευτής του ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος ψήφισε ‘παρόν’.
Είναι αυτή η δοκιμασία η αρχή του τέλους της ενδοκυβερνητικής συνοχής; Ίσως.
Για άλλη μια φορά οι ψήφοι του Ποταμιού και η δυσκολία της ΔΗΣΥ να τηρήσει ενιαία γραμμή, έδωσαν πολιτικό σωσίβιο σωτηρίας στον Αλέξη Τσίπρα.
Παρ όλ’ αυτά η άνεση της πλειοψηφίας να υλοποιεί βελούδινα την δικαιωματική ατζέντα της ικανοποιώντας τον σκληρό πυρήνα της κομματικής της βάση και ταυτόχρονα να ‘προφυλάσσει’ το πατριωτικό κεντροδεξιό ανάχωμά της στην κοινωνία μέσω των ΑΝΕΛ χάνεται.
Η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ξετυλίξει ένα αφήγημα ότι εφαρμόζει μια προς μία τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ‘παράλληλου προγράμματος’ με το οποίο εξελέγη το Σεπτέμβριο του ’15, δυσκολεύει.
*Κώστας Κατσίκης (11/10/17 realfm)
“Όλος ο κόσμος γνωρίζει και αυτό εκτιμά ότι εμείς οι ΑΝΕΛ όπου έχουμε τη διαφωνία μας, ευθαρσώς την καταθέτουμε. Επίσης, ο κόσμος ξέρει ότι εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές και επειδή υποσχεθήκαμε αυτές τις κόκκινες γραμμές να τις τηρούμε, τιμάμε την λαϊκή εντολή στη βάση αυτών των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Σε ό,τι αφορά τώρα, την ταυτότητα φύλου και την τροπολογία της Ξάνθης, με συνέπεια στον λόγο μας και υπευθυνότητα στις πράξεις μας, από την αρχή που ξεκίνησαν τέτοια θέματα, με το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών, με τις βελτιώσεις αυτού του συμφώνου συμβίωσης, με την ιθαγένεια, με το μουσουλμανικό τέμενος, έτσι και εχθές που τελείωσε ο κύκλος της συζήτησης και της επεξεργασίας και έφτασε σε ψήφιση το νομοσχέδιο, έτσι ακριβώς λειτουργήσαμε” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης και πρόσθεσε:
“Το χθεσινό νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση το στήριξε, με όλες αυτές τις κωλοτούμπες που έκανε κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου και τις τοποθετήσεις της και όχι εμείς… Αυτές οι διαφωνίες είναι αληθινές και εάν αυτές οι διαφωνίες και οι ασυμφωνίες οδηγούν ακόμη και σε κίνδυνο καταψήφισης ενός νομοσχεδίου, εντέλει αυτό συμβαίνει. Αλλά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα”.
Facebook Comments