Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά «οποιοδήποτε νέο μέτρο» από την Ελλάδα, όμως θα συνεχίσει να εποπτεύει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την εξαμηνιαία σύνοδο στην Ουάσιγκτον.

Η δήλωση Λαγκάρντ ήλθε μία ημέρα αφότου το Ταμείο εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα δεν θα έχει τον μεγάλο δημοσιονομικό χώρο που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Δεν ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις». Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία στη διαδικασία».

«Αναγνωρίζω την πολύ δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και είναι εντυπωσιακό. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους όπως λέμε πάντα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τόνισε πως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση συνεχίζονται ώστε να καταρτιστούν τα μέτρα που απαιτούνται. Οι Ευρωπαίοι έχουν μεταθέσει τη συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έως το τέλος του Μνημονίου, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, ενώ αντίθετα το Ταμείο έχει καλέσει για την ταχύτερη δυνατή συμφωνία.
 

Facebook Comments