Ως βόμβα έπεσε χθες το απόγευμα στην Αθήνα η δημοσιοποίηση από το ΔΝΤ της έκθεσης Fiscal Monitor για την παγκόσμια οικονομία.

Μέσα στην έκθεση υπήρχε αναφορά και στην Ελλάδα, όπου εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 να κλείνει στο 1,7% (η Κυβέρνηση προβλέπει 2,2%), ενώ για το 2018 προβλέπει 2,2% τη στιγμή που ο στόχος του Μνημονίου είναι 3,5%.

Αμέσως κάναμε τους υπολογισμούς μας και βγάλαμε το συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ εμφανίζει δημοσιονομικό κενό 2,4 δις για το 2018.

Ναι μεν, αλλά…

Το Ταμείο ερωτήθηκε αμέσως όπως ήταν φυσικό για αυτό το θέμα και διευκρίνησε ότι το 2,2% πλεόνασμα που αναφέρει δεν απέχει από τους υπολογισμούς που έκανε και τον Ιούλιο στο letter of intent για την έγκριση του προγράμματος, και -το κυριότερο- δεν ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Στην ουσία δηλαδή το Ταμείο υπενθυμίζει την πάγια διαφωνία του με τον διαβόητο στόχο του Μνημονίου για πλεονάσματα 3,5% από το 2018 έως και το 2022.

Άρα όλα καλά; Τα γλυτώσαμε τα νέα μέτρα;

Δεν είναι τόσο απλό. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την επίτευξη του 3,5% και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε με έμφαση ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να αποδεικνύεται στον προϋπολογισμό του 2018 ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί.

Εάν όμως το Ταμείο βλέπει τον προϋπολογισμό (χωρίς νέα μέτρα) να φέρνει το πλεόνασμα στο 2,2% και η Ευρωζώνη το θέλει οπωσδήποτε στο 3,5%, πως θα κλείσει ο προϋπολογισμός;

Πάλι με αστερίσκο για το ΔΝΤ; Δύσκολο αν και όχι απίθανο, καθώς δεν προβλέπεται να κάνει εκταμίευση δόσης μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο του 2018.

Τουτέστιν, η έκθεση του ΔΝΤ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη γνωστή διαφωνία του Ταμείου με την Ευρωζώνη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μπορεί να λυθεί αυτή η διαφωνία στη φάση της τρίτης αξιολόγησης; Πολύ δύσκολο έως απίθανο.

Το πιθανότερο κατ εμέ, είναι να πάμε σε μια μεσοβέζικη λύση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και το θέμα να λυθεί οριστικά (;) στο μεγάλο ματς που θα παιχθεί τον Ιούλιο.

Και το κενό των 2,4 δις;

Θεωρώ μεν απίθανο να ληφθούν τώρα επιπλέον μέτρα 2,4 δις για το 2018, αλλά μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιες “διορθώσεις” στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα μας αποφέρουν γύρω στο ένα δισεκατομμυριάκι.

Facebook Comments