Δεν χρειάζονται νέα μέτρα για την Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένα «δημοσιονομικό κενό» μέσα από την έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor Report) σπεύδει να ξεκαθαρίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τον επικοινωνιακό σάλο που δημιούργησε χθες η δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρίνισαν ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2,3 – 2,4 δισ. ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά εκτίμησης ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 ενώ η πρόβλεψη του μνημονίου και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων διαμορφώνουν το ύψους του στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ έχει εξ αρχής… λάβει τα μέτρα του για το σενάριο απόκλισης από τον στόχο -για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018- ο οποίος είναι στόχος του ESM και όχι του Ταμείου, που ανέκαθεν τον θεωρούσε υπεραισιόδοξο.

Οπότε επί του παρόντος δεν προκύπτει, τουλάχιστον από την έκθεση του Ταμείου, η ανάγκη για επιπλέον μέτρα από αυτά που ήδη προβλέπει η -ούτως ή άλλως επώδυνη- συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, με μέτρα για την περίοδο ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, το οποίο λήγει το 2018. 

Facebook Comments