Το τμήμα μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο επιμένει ότι υπάρχει μια «λευκή τρύπα» στα έσοδα 1 δισεκ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Τρόικα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στα 1,33 δισ. ευρώ στο 1ο 2μηνο του 2013, αλλά ο Προϋπλογισμός 2013 υλοποιήθηκε σε αυτό το 2μηνο με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 487 εκατ. ευρώ. Επομένως, όχι μόνο δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2013 στο1ο 2μηνο του 2013, αλλά, αντίθετα, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για λευκή τρύπα ύψους άνω των 1,0 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ακόμη και μετά τις προσαρμογές για αναγωγή των στοιχείων του 1ου 2 μήνου με βάση την αναμενόμενη εξέλιξή τους το 2013 ως σύνολο.

 

«Λευκή τρύπα» στα έσοδα 1 δισεκ. ευρώ.

 

Παράλληλα τονίζει ότι συσσωρεύονται και πάλι εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του Μνημονίου καθώς δεν επιλύονται έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο χρονίζοντα προβλήματα που οφείλονται σε συνεχιζόμενες λειτουργικές αδυναμίες του κράτου» σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank. Ωστόσο επιμένει ότι υπάρχει μια «λευκή τρύπα» στα έσοδα 1 δισεκ. ευρώ.

 

Τα προβλήματα αυτά έχουν κυρίως σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακόμη αυξανόμενης φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και για αποκατάσταση των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Τα προβλήματα αυτά έχουν κυρίως σχέση:

  • Με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακόμη αυξανόμενης φοροδιαφυγής
  • Με την εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας του Δημοσίου
  • Με τον εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων

Η ALPHA, σημειώνει ότι η επιβολή ταυτόχρονα όλων των ανωτέρω φόρων επί των ακινήτων το 2013 (δηλαδή στο πιο κρίσιμο έτος στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα), συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση (αντί για την αναγκαία ανάκαμψη) της ζήτησης και των συναλλαγών επί ακινήτων, η οποία ήδη έχει καταποντιστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το 2012.

Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ χωρίς την κατάργηση των ΦΑΠ αποτελεί εξόφθαλμη υπερ – φορολόγηση των ακινήτων και έχει οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια την αγορά ακινήτων . Χωρίς δε αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων η απόδοση της φορολογίας των ακινήτων θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και των άλλων φόρων

Facebook Comments