…Το επενδυτικό πλαίσιο αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Εχουμε αυξήσεις κεφαλαίου μπροστά μας. Εχουμε και ευρωεκλογές. Οι νέοι μέτοχοι που θα μπουν στις τράπεζες δεν γνωρίζω αν θα ρευστοποιήσουν ήδη υπάρχουσες θέσεις τους στο ΧΑ για να καλύψουν τη συμμετοχή τους. Σημειώνω ότι κυκλοφορεί πως στις αυξήσεις κεφαλαίου θα μπουν νέοι μέτοχοι. Οι αυξήσεις δεν θα γίνουν για τους παλαιούς μετόχους. Οταν θα τρέχουν οι αυξήσεις, θα έχουμε και τις ευρωεκλογές, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη. Οπότε, το σώφρον είναι αμυντική στάση. Αρχής γενηθησομένης, θα έλεγα, από τα τέλη Μαρτίου. Η αγορά έφτασε σχεδόν στις 1.350 μονάδες. Το spread στις 500, όσο είχε στο τέλος του 2009. Εχετε παράπονο; Τουλάχιστον από τον 25άρη και κάποια χαρτάκια του 45άρη, έχετε κάποιο παράπονο;

…Ελληνες fund managers εκ Λονδίνου ορμώμενοι τονίζουν στη στήλη πως πρώτη φορά συναντούν τέτοιο ενδιαφέρον για μετοχές. Την ίδια στιγμή μεγάλη χρηματιστηριακή με ξένους πελάτες βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου έχει σειρά επαφών με ξένους θεσμικούς – οι οποίοι ακολουθούν τα αμερικανικά funds στις τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες.

…Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμη η πρώτη έκδοση πενταετούς ομολόγου για το Δημόσιο, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στις αγορές, ενώ πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το spread υποχωρεί και τα βασικά δημοσιονομικά δεδομένα σταθεροποιούνται.

…Εχει λυσσάξει ο Τόμσεν…

…Ζητούμενο, σύμφωνα με τη τεχνική ανάλυση της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, είναι η ανοδική καταστρατήγηση των 1.340 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι πλέον διαγραμματικά βλέπουμε τις 1.360 με 1.400 μονάδες.

…Για τον FTSE25, το θετικό σενάριο συνέχειας επιζητεί ημερήσια κλεισίματα πάνω από τη στενή ζώνη των 432 με 428 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και όχι πέριξ αυτής. Αν ο δείκτης καταγράψει ανοδικά κλεισίματα επιβεβαιωμένης διαφυγής θα βάλει ως στόχο την ισχυρή αντίσταση των 455 μονάδων.

…Με το spread στις 507 μονάδες βάσης, επενδυτές και αγορά κινούνται στον απόηχο της χθεσινής δημοσίευσης της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που τις τοποθετεί στα 6,38 δισ. ευρώ, με την Πειραιώς να ανακοινώνει τις προθέσεις για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. αλλά και ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ.

…Την επόμενη της γνωστοποίησης των stress tests (σ.σ. 6,4 δισ. ευρώ), ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε ράλι κινούμενος σε υψηλά 34 μηνών, χωρίς όμως τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, καθώς τα χαρτιά που έδιναν τον ρυθμό ήταν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΓΕΚ και ΕΛΠΕ.

…Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, τα αποτελέσματα για τις ανάγκες των τραπεζών προκάλεσαν έκπληξη, αφού ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες, ειδικά για την Τράπεζα Αττικής, η οποία φαίνεται ότι θα βρεθεί σε δυσμενή θέση το επόμενο διάστημα, αλλά έχει την ευελιξία λόγω του ιδιωτικού της χαρακτήρα να το «καθαρίσει» το άνοιγμα.

…Το κλίμα, ωστόσο, στην ελληνική αγορά διατηρείται σε αρκετά καλά επίπεδα, ενώ όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει διαχειριστής: Θα υπάρχουν μικρής διάρκειας πάνω – κάτω, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι στον αέρα – αλλά η αγορά πιστεύει στο happy end!

…Εξάλλου, όπως σχολιάζουν, οι τράπεζες (ειδικά Πειραιώς και Εθνική) έσπευσαν να αποδείξουν ότι ήταν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και πως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη προς τον κλάδο.

…Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα καταγράφονται νέες εισροές ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, ενώ αναμένεται να αυξηθούν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και όταν κατατεθούν επίσημα τα σχέδια των τραπεζών για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αναγκών.

…Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Μάρτιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, όπου οι 1.400 μονάδες είναι εύκολα προσεγγίσιμες, ενώ μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον S&P στις 21 Μαρτίου δεν αποκλείεται η αγορά να πιάσει και νέα υψηλά.

 

ΧΣ

Facebook Comments